Srđan Marjanović ispevao odu Jugoslaviji

Srdjan-MarjanovicPop rok kantautor Srđan Marjanović 8. marta u Domu omladine Beograda koncertno će promovisati novi dvostruki CD „Poslednji album“, na kome je pesmu „Bivša“ posvetio Jugoslaviji. 
-To je oda Jugoslaviji. Najlepši deo mog života je prošao u toj zemlji. Meni je sve to bilo mnogo lepo i mnogo sam voleo tu zemlji. Deo mog srca je ostao u Jugoslaviji. Bio sam strašno nesretan kad se raspala. Nisam mogao da verujem da će se to dogoditi – rekao je Marjanović. 
Beogradski muzičar kaže da ga politika nikad nije zanimala i da je u „Bivšoj“, naizgled u formi ljubavne pesme prema ženi, samo pokušao reći šta oseća prema Jugoslaviji. Smatra da na području bivše države „80 odsto ljudi oseća isto“. 
Marjanović je ipak pesimista i smatra da mediji u regionu zbog nezgodnog podsećanja na bolja vremena života u Jugoslaviji i političke konotacije, neće puštati „Bivšu“, kao ni spot za pesmu „Ko te pita“, koju je snimio kao duet sa slovenačkim kolegom Tomažem Domiceljem. 
-Ima stanica koje se boje te politicke konotacije. Ima budala koje shvataju urednički posao kao kad je bila Kominterna. Na par mesta čuo sam po tim manjim stanicama ‘daj drugu pesmu, nemoj ovo’ – kaže Marjanović. 
„Ko te pita“ je dijalog u kome Marjanović pita na srpskom jeziku Domicelja da li je njemu u Sloveniji koja je sada u Evropskoj uniji, bolje nego njemu u Beogradu i Srbiji. 
-On odgovara na slovenačkom da je isto, ništa mu se nije promenilo. Ja njemu kažem da mi pošalje malo sreće da se moj život promeni ili da ja njemu odavde pošaljem malo bola. Kroz pesmu provejava poruka da je svima nama moglo biti bolje – ističe Marjanović. 
Prema njegovim rečima, Domicelj dolazi i na njegov osmomartovski koncert u Domu omladine, gde će izvesiti duet i par svojih pesama, a potom idu 11. marta u Novi Sad za nastup u Studiju M, koji će biti sniman. 
Spot za „Ko te pita“ najavio je nedavno objavljeni „Poslednji album“, koji se u izdanju „Multimedija rekords“ pojavio na dva diska. Na prvom je deset novih, a na drugom 18 pesama koje je Marjanović snimio u poslednjih 25 godina. 
-Pitaju zašto ‘Poslednji album’? Objektivno mislim da jeste. Tehnološki za tri-četiri godine verovatno nosači zvuka u tom obliku neće izlaziti. Meni je to je jako loše. Ali ionako su najlepši dani rokenrola daleko iza nas. Od 1967. do kraja 1980-ih muzika je bila smisao svega, a sada je margina – smatra Marjanović. 
Kantautorsku karijeru Marjanović je počeo 1973. godine pobedom na Subotičkom festivalu, a posle nekoliko singlova stigao je do prvog albuma „Srđan Marjanović i prijatelji“ (1974) na kome je svirala kompletna „Ju grupa“, a prateće vokale dali su Bora Đorđević i njegova tadašnja grupa „Zajedno“. 
-U pesmi ‘Vau vau’ hteli smo lavež psa. Bora koji je uvek za zezanje rekao je ‘ja ću da odglumim’. Super je ispalo. Obično kad se šalim s njim kažem ‘ajde ćuti lajao si kod mene na ploči’, a on meni ‘ajde ti krojaču’, pošto sam imao butik – priseća se Marjanović. 
Za najuspešniji album u karijeri Marjanović smatra sledeći „Kod mene imaš veliki plus“ (1979), prvi u nizu objavljenih za diskografsku kuću RTV Ljubljana, za koju je osamdestih počeo raditi i kao urednik predstavništva u Beogradu, što je iskoristio da do prvih izdanja dođu „Katarina II“ kasnije „Ekatarina Velika“, „Kerber“ i drugi. 
-Čuo sam snimak ‘EKV’ i strašno mi se dopao, ukapirao sam kakav je to kapacitet. Mislim da su oni čak nosili snimke na više mesta i da su ih manje-više svi odbili. ‘Kerber’ su pitali da mi budu pregrupa u Nišu. Rekoh ‘vi ste strašni, super ste, ja bih da uradim vama ploču’. Nisu mogli da veruju – kaže Marjanović. 
Kao jedno od najdražih iskustava u karijeri, Marjanović pominje turneju „Četvorica za mir“ sredinom sedamdesetih kada je u hipi duhu krstario Jugoslavijom sa kolegama Domiceljom, Dragom Mlinarecom i Ivicom Perclom (1945-2007). 
-Imam plan da ponovo aktiviram ‘Četvoricu za mir’. Tomaž je za, umesto Percla ideja je dovesti Jadranku Stojaković, koja je moja velika prijateljica i zajedno je sa mnom pobedila u Subotici, znamo se 100 godina. Radiću iz petih žila da ih sve spojim – najavljuje Marjanović. 

Povezana vest:  SEAN PAUL U BEOGRADU 22.MAJA!