balatonringNevladine organizacije se bune protiv izgradnje Balatonringa

 

Nekoliko nevladinih organizacija tražilo je danas od mađarske vlade da prestane da finansijski pomaže izgradnju Balatonringa, staze za trke Moto gran prija.

Grupe za borbu protiv korupcije Transparentnost Mađarska, Unija za građanske slobode Mađarske i K-Monitor saopštile su da bi vlada trebalo da javno objavi studiju o izvodljivosti o izgradnji Balatonringa.

Povezana vest:  FORMULA 1, Felipe Masa spreman da pomogne Alonsu

Tu studiju napravila je međunarodna revizorska kuća „KPMG“, a nevladine organizacije navele su da je javnost trebalo da ima uvid u nju pre nego što je dodelila 35 milijardi forinti (oko 129 miliona evra) zajma i subvencija projektu izgradnje.

U pismu upućenom premijeru Gordonu Bajnaiju, grupe navode da državno finansiranje „nije u skladu“ sa očekivanim prihodima i da su rizici države preveliki u poređenju za mogućim zaradama.

Povezana vest:  RELI, Dobar početak Bufijea IRC reliju u Monte Karlu

-Država je obećala i da će plaćati godišnju naknadu za stazu u iznosu od milijardu i po forinti (oko 5,5 miliona evra), što je suma koja može znatno da poraste u budućnosti – navodi se u pismu.

Mađarski mediji objavili su i procenu ministarstva finansija u kojoj su državni stručnjaci zaključili da je projekat Balatonringa „previše rizičan, neisplativ i nezakonit“, ali je vlada u oktobru odlučila da ga ipak finansira.

Povezana vest:  MOTO GP, Lorenco pobedio u Eštorilu

Prve moto-trke na stazi planirane su za 2009. godinu, ali su teškoće u finansiranju odložile projekat za godinu dana. Stazu gradi španska firma Sedesa.