Najbolji srpski automobilista Dušan Borković nakon prvog trkačkog dana na stazi Slovakiaring, na samom startu TCR Evropa šampionata, osvojio je ukupno 25 bodova. Posle sjajnih kvalifikacija koje je završio kao četvrti i sa osvojenih sedam bodova, kao i sa dodatnih 18 iz prve trke u kojoj je zauzeo sedmo mesto, srpski as je trenutno na šestoj poziciji u generalnom plasmanu.

Vozač NIS Petrol Racing tima u saradnji sa Cometoyou racing je već na prvom treningu, a posle i na kvalifikacijama u kojima je ušao u drugi krug, pokazao da ga čeka uspešan start šampionata. Iako Borković nije imao mnogo prilika da testira svoj novi Audi RS 3 LMS, što se odrazilo na nešto lošiji start prve trke, ipak je sjajnom vožnjom veoma brzo sa 11. pozicije, gde se našao nakon što ga je sa staze izbacio Gavrilov, došao do devetog mesta. A onda je u sedmom krugu, savladao Jelminija u borbi za osmo mesto, da bi trku konačno završio na sedmoj poziciji.

Povezana vest:  RELI, ŠPANIJA DRUGI DAN, Seb blizu nove pobede

“Iako je moj tim Comtoyou racing veoma zadovoljan ishodom prvog trkačkog dana, ja nisam, jer znam da je moglo bolje. Iamo sam četvrtu startnu poziciju i izgubio je zbog lošeg starta koji je posledica nedovoljnog poznavanja automobila, a ubrzo sam izgubio i dodatne pozicije nakon kontakta sa Gavrilovim, kada me je izbacio na travu. Teško se navikavam i na nove gume koje nisu ni slične ni jednima na kojima sam vozio do sada, a i definitivno ne odgovaraju mom stilu vožnje. Sutra startujem sedmi, na osnovu inverznog poretka u kvalifikacijama i nadam se da neću imati poteškoća kao danas

Povezana vest:  BORKOVIĆ U FRANCUSKOJ POČINJE NOVU TRKAČKU SEZONU
Borkoviću je u četvrtak uručen pehar za osvojeno prvo mesto u šampionatu TCR Istočna Evropa za prošlu 2020. godinu. Srpskom asu je trofej uručen uoči starta nove sezone Evropskog TCR Internacionalnog šampionata i prvog trkačkog vikenda na Slovakiaringu.

“, rekao je Borković nakon prve trke na Slovakiaringu.

Osim novog proizvođača guma, korejskog “Hankook“, TCR šampionat je ove godine uveo još jednu novinu. Naime, timovi TCR Evrope jednoglasno su se izjasnili  za promenu Pravilnika o sportu iz 2021. godine koja omogućava vozačima da na kraju sezone izbace dva rezultata sa tabele.

Povezana vest:  Počinje Dakar reli, Sagmajster brani boje Srbije

Sada će samo 12 rezultata od 14 trka biti uzeto u obzir za prvenstvo vozača. Svi rezultati će međutim važiti kada je reč o timskoj tituli. Prema rečima organizatora pravilo je izmenjeno sa ciljem da se pomogne timovima ukoliko dođe do ograničenja putovanja uzrokovanih pandemijom.

Najbolji srpski automobolista će u nedelju u 13:55 startovati sedmi u drugoj trci na Slovakiaringu. Direktan prenos gledaoci mogu pratiti na RTS 2.

PHOTO: PR TEAM