nedzad salkovic 

NEDŽAD SALKOVIĆ: Uželeo sam se beogradske publike
 
Posle 20 godina Nedžad Salković nastupiće 22.novembra u Sava centru, na koncertu posvećen sevdalinkama, koji nosi naziv po jednoj od njegovih najpoznatijih pesama „Ne klepeći nanulama“. Osim Nedžada najlepše sevdalinke publici će predstaviti neki od najistaknutijih izvođača ovog muzičkog žanra među kojima su Merima Njegomir, Muhamed MUJKANOVIĆ, Nedžad IMAMOVIĆ, Marija ŠESTIĆ mlada bosanskohercegovačka zvezda koja je svoju zemlju predstavljala na Evroviziji 2007.godine. Tu su takođe i izvanredni Vesna HADŽIĆ, Zekija SUMAN, Asim BRKAN, Subhija ŠEHOVIĆ, kao i Avdo LEMEŠ virtuoz na sazu.
Jedanaestočlani orkestar Dinka Mujanovića pratiće umetnike dok izvode neke od večnih pesama kao što su „Moj dilbere“, „Mila majko, šalji me na vodu“ ili „Žute dunje“, „Snijeg pade na behar, na voće“, „Ne klepeći nanulama“, „Lijepi li su Mostarski dućani“ i druge….Specijalni gosti koncerta „Ne klepeći nanulama“ biće svetska muzička atrakcija Mostar Sevdah Reunion i Hari Varešanović, za koga je poznato da mu je deda bio učitelj pevanja sevdalinki.
„Sevdalinka je gradska bosanskohercegovačka pjesma i ona na ovim prostorima egzistira vijekovima. Interesantno, ona u seoskim sredinama nikada nije zaživjela. Sevdah znači ljubav, ljubavnu čežnju, ljubavni zanos. To je lični doživljaj, emotivan, dubok, najveći broj sevdalinki pjeva o ljubavi između dva suprotna pola. Eh, ima li nešto ljepše od toga. Naravno u sevdalinci se javljaju i neke druge teme. Sevdalinka, ta vječita dama, i ja, smo jedno biće. Ona je u svakoj pori mog tijela i duha.“ kaže Nedžad na pitanje šta za njega znači pevati sevdalinke.
„Ja ću poštovanoj i nemjerljivo dragoj beogradskoj publici na koncertu pokloniti jedan lijepo aranžirani buket pjesama. U tom buketu biće moje srce, moja duša. Želja mi je da svima bar na kratko razgalim duše kao što sam to nebrojeno puta činio, jer do nesretnih 90 – ih Beograd je bio grad koji je najznačajniji u mojoj karijeri. Za istinske zaljubljenike i poštovaoce ovog muzičkog izraza, to će jednostavno biti praznik pjesme. Ne samo zbog moje malenkosti, tu su i drugi dobri tumači sevdalinke, (Mostar Sevdah Reunion, Merima, Hari, M. Mujkanović, A. Brkan, sazlija Avdo Lemeš). Posebno se radujem što će na ovom kao i na mnogim drugim sličnim koncertima, nastupiti divna dama i vrsna umjetnica Marija Šestić iz Banja Luke.“ kaže Salković.
Karte su u prodaji u Sava Centru i Bilet centru, po ceni od 1500, 1900 i 2300.
Povezana vest:  Nije šala...Brkovi 1. aprila u Hali sportova