Samostalni referenti

SAMOSTALNI REFERENTI u subotu u DOB-u!

Naš najbolji ska-punki sastav na svom prvom velikom solo koncertu u subotu, 21. Januara od 21 čas promoviše debi album! Ulaznice su u prodaji na Blagajni DOB, po ceni od 300 dinara.

Od okupljanja Samostalnih Referenata 1996. godine do danas, energične svirke ovog desetočlanog sastava redovno privlače brojne fanove njihovog muzičkog izraza i ljubitelje neumornog „skankovanja“. Zvuk  Samostalnih Referenata predstavlja autentičnu, plesnu mešavinu ska I punk muzike, pojačanu violinom i harmonikom, instrumentima koji nisu uobičajena pojava u navedenim muzičkim pravcima. Svoj zvuk nazivaju: Belgrade Turbo Ska.

Pesme Referenata prvi put su zabeležene na demo snimku iz 1999. godine, čija im je atraktivnost nakratko otvorila vrata studija jedne od izdavačkih kuća, ali je čitava stvar propala, i to samo nekoliko dana pred početak snimanja albuma. Razlog su bili njihovi, po oceni izdavača, suviše opasni tekstovi za to ludo vreme u Srbiji. Uprkos tome, Samostalni Referenti objavljuju spotove za pesme „Ne razumeju“, „Rocksteady“, „Ludilo“ i „Toreador“ I koncertno  bivaju sve aktivniji.

Povezana vest:  X FACTOR, Aleksandra Brković odmah ispala, Perovića izbacili glasovi

Samostalni Referenti su svirali sa grupama NBG, Direktori, Atheist Rap, Elvis Jackson iz Slovenije, Bluekilla iz Nemačke…, nastupali su na festivalima po Srbiji i regionu, Skavillu, Beer Festu, Exit festivalu, a unazad nekoliko godina redovno održavaju koncerte i u susednoj Hrvatskoj. Svirali su i nekoliko koncerata u Slovačkoj.

Nakon skoro 16 godina „rada u ilegali“, nekoliko stotina koncerata i bez ijednog službenog nosača zvuka, Samostalni Referenti su konačno završili snimanje svog prvog studijskog albuma koji se nalazi na sajtu MTV Adria i dostupan je za besplatan download. Takođe je snimljen i video spot za pesmu “život je san”.

Povezana vest:  Na aukciji prsluk i pramen kose Kurta Kobejna

Album su nazvali „The GreaTESTIS Hits“, a sniman je skoro 4 godine, u beogradskom studiju “Underground”. Na njemu se nalazi 19 pesama, dakle nešto kao presek decenije ipo sviranja.

Samostalni Referenti su:

Marko (Ref) Nikolić – gitara // vokal

Jovan (Joca) Janacković – bas // vokal

Dražen (Zex) Kosanović – bubanj

Bojan (Meda) Lung – truba

Povezana vest:  Atraktivan muzički program 13. Summer3p festivala

Ognjen (Ogi) Cukić – trombon

Ivan (Rhonda) Teofilović – saksofon

Milos (Miše) Petrović – violina

Marko (Zulj) Zulj – harmonika

Marko (Arthur) Jovanović – klavijatura // ton

Predrag (Fefe) Bojović – vokal

Na albumu svirali još: Jelena Radovanović – saksofon, Nemanja Filipović – klavijature // vokal

Album sniman od Januara 2008 do Novembra 2011 u studiju “Underground” u Beogradu.

Snimatelj: Marko Jovanović.

Produkcija: Samostalni Referenti

Tekstovi: Samostalni Referenti // Joe Strummer

Muzika: Samostalni Referenti // Mud Sharks // Sham 69 // Spy Club // Skalariak //