ToseProeskiSud rešava da li su Slovaci za Evroviziju pokrali Proeskog

 

Autori pesme „Horehronje“, koja je izabrana da predstavlja Slovačku na Evroviziji, tuže jedan slovački nedeljnik zato što je objavio da je reč o plagijatu makedonskog hita „Oj, devojče, devojče“ Tošeta Proeskog.

„Osnovna melodija je ista“, rekla je slovačkim medijima muzikolog sa Univerziteta Komenskog u Bratislavi Iveta Kajanova, potvrdivši da je reč o plagijatu, bar u refrenu.

Povezana vest:  Selin Dion hospitalizovana iz predostrožnosti

Po izbijanju afere, muzikolog Norbert Adamov rekao je medijima da se radi o plagijatu.

Pesmu slovačke pevačice Kristine, koju su prošlog vikenda do pobede u nacionalnom finalu EVROSONG-a doveli glasovi gledalaca, hit je na svim radio stanicama u Slovačkoj.

Autor muzike za pesmu Martin Kavulič rekao je danas novinarima da nije znao ni za Proeskog ni da postoji pesma „Oj, devojče, devojče“.

Povezana vest:  Goblini se vraćaju u maju

Kako je rekao, „Horehronje“ je komponovao jedne avgustovske večeri prošle godine, kada je dobio tekst Kamila Peteraja. On je odbacio tvrdnje da je bio inspirisan makedonskim folklornim motivima.

„Na internetu može da se nađe svašta, ali nisam ciljano tražio balkanske narodnjake. Više me interesuje pop“, kazao je Kavulič i dodao da orijentalni taktovi u njegovoj pesmi mogu pre da budu inspirisani arapskom muzikom, pošto je sarađivao na dva projekta sa pevačem Lobom iz Jemena.

Povezana vest:  MTV Premijera: Eye Cue

I Kavulič i Kristinin menadžer Brano Jančih veruju da će na sudu lako dokazati da nisu pokrali Proeskog.