goran_bregovicEVROSONG

Srbija sutra bira predstavnika na „Evrosongu“

 

Gledaoci Radio televizije Srbije izabraće sutra srpskog prestavnika na ovogodišnjem, 55. po redu, takmičenju „Pesma Evrovizije“, u direktnom prenosu emisije „Tri pa jedan za Oslo“.

Publika će SMS glasanjem izabrati predstavnika Srbije na „Evrosongu“ između troje finalista – Emine Jahović, Olivera Katića (vokalna pratnja Jelena Marković) i Milana Stankovića, koji će izvesti kompozicije Gorana Bregovića.

Jahovićeva će se predstaviti publici sa kompozicijom „Kvari igro“, Katić će izvesti numeru „Predsedniče, halo“, dok je Stankoviću pripala pesma „Ovo je Balkan“, a za sve tri tekstove je uradila Marina Tucaković, a aranžmane Bregović.

Povezana vest:  UNPLUGGED PARNI VALJAK ODUŠEVIO ZAGREBAČKU PUBLIKU

Domaćin večeri biće sam Bregović sa svojim „Orkestrom za svadbe i sahrane“, a redosled nastupa takmičara biće određen na početku emisije.

Pri glasanju, gledaoci mogu poslati sa jednog broja samo 10 poruka, a takmičar koji dobije najveći broj glasova predstavljaće Srbiju na „Pesmi Evrovizije“, koja će se održati od 25. do 29. maja u Baerumu kod Osla u Norveškoj.

Svako od troje kandidata dva puta će izvesti takmičarske kompozicije uz muziku sa matrice, a između njihovog nastupa planiran je revijalni deo u okviru koga će Bregovićeve kompozicije pevati Haris DŽinović i nekadašnji učesnici „Eurosonga“ Jelena Tomašević, Marija Šerifović, Marko Kon, Zdravko Čolić, Severina Vučković i grupa „Regina“. Oni će zabaviti publiku i anegdotam sa svojih nastupa na „Eurosongu“.

Povezana vest:  Sutra koncert Masima Savić u Sava centru

U okviru emisije biće emitovan i dokumentarni materijal snimljen na audiciji u Bregovićevom studiju, njegova i izjave pozvanih interpretatora, njihov nastup i komentari o saradnji sa kompozitorom.

Voditelj nacionalnog izbora za predstavnika Srbije na „Pesmi Evrovizije 2010“ biće poznato TV lice RTS-a Maja Nikolić, dok će scenografski emisija biti u duhu manifestacije u Norveškoj.

Srpski predstavnik će odmah u nedelju ujutru otputovati u Sarajevo gde će nastupiti u revijalnom delu njihovog nacionalnog izbora, što je po rečima šefa Službe za odnose sa javnošću RTS Duške Vučinić-Lučić biti prvi put, s obizrom da je Srbija do sada poslednja od zemalja u regionu birala svog predstavnika.

Povezana vest:  Roisin Murphy prvi put na Belgrade Beer Festu

Vučinić-Lučić je u izjavi Tanjugu naglasila da su već dobili poziv iz Rumunije, Poljske i drugih zemalja da srpski predstavnik na „Eurosongu“ gostuje na njihovom nacionalnom takmičenju, kao i da vlada ogromno interesovanje za Bregovića, naročito u Rusiji.

Pobednik u emisiji „Tri pa jedan za Oslo“ nastupiće u prvom polufinalu „Eurosonga“ 25. maja zajedno sa predstavnicima Finske, Rusije, Slovačke, Bosne i Hercegovine, Moldavije, Letonije, Estonije, Grčke, Islanda, Malte, Portugalije, Makedonije, Belorusije, Belgije, Poljske i Albanije.