bajaga_promocija

Predstavljen novi album „Bajage i Instruktora“

 

Novi album grupe „Bajaga i Instruktori“ pod nazivom „Daljina, dim i prašina“ i knjiga poezije frontmena benda Momčila Bajagića Bajage „Vodič kroz snove“ predstavljeni su danas u Zvezdara teatru. Dramski pisac, akademik Dušan Kovačević je, u prisustvu velikog broja kolega i prijatelja „Bajage i Instruktora“, istakao da je Bajagićeva zbirka poezije, koja obuhvata oko sedamdesetak pesama nastalih u poslednjih 30 godina, „vodič kroz naš zivot i naše snove, koji su bili i teški i tmurni, zabeleženi sa posebnim urbanim odnosom prema civilizaciji u kojoj živimo“.

Kovačević, koji je napisao i predgovor za knjigu, rekao je da je Bajagićev glas obojio istoriju rok muzike i da je njegova muzika bila „odbrana Beograda“.

Povezana vest:  Coldplay u punoj snazi!

-Beograd je doživeo veliki napad naročito devedesetih godina, napad primitivizma, posebno u muzici, i ova zbirka pesama je njegova odbrana, dokaz da može biti i lepo – ocenio je Kovačević.

Profesor i književni kritičar Aleksandar Jerkov primetio je da je Bajaga na popularniji način pokazao da poezija ima smisla i da je potrebna. „On (Bajaga) je pesnik, liričar iz reda onih starih pesnika, koji su začeli poeziju na ovim prostorima“, ocenio je Jerkov, ukazavši na Bajagićev samokritičan duh, talenat i sposobnost da komunicira sa publikom. On je podsetio da se jednom pesnik Stevan Raičković zapitao šta bi bilo kada bi svet ostao bez poezije.

Povezana vest:  Fergie: Ništa od solo albuma, želim da se posvetim mužu

-Nestali bi svi značajni spisi, mašta, pa čak i zakoni sadrže izvesnu poetsku slobodu“, rekao je Jerkov i zahvalio Bajagi na ovoj zbirci pesama. „Hvala ti na ovim stihovima, slušamo te, uživamo, a sada ćemo i da te čitamo – dodao je on.

Rok kritičar Peca Popović istakao je da danas kada je diskografija ugrožena i polako se gasi, 1984. godina ostaje upamćena po uspešnim pločama Princa, Brusa Springstina, Tine Tarner, „Metalike“, ali i prvog albuma „Bajage i instruktora“ – „Pozitivna geografija“.

-Maštar, pedantan slikar jednog nepreglednog urbaniteta, nostalgičar, najveći pesnik vedrine sa stihovima bez senki…

Bajagini su stihovi dragoceni materijal za zaokruženje nežnije slike o “vremenu raspleta“ i praznim godinama koje, zapravo, nisu donele ništa od čekane budućnosti“, napisao je Popović u pogovoru knjige. On je ocenio da Bajaga svojim tekstovima već tri decenije uspeva da se izdigne iznad trivijalnosti i teške stvarnosti. „To su tekstovi, strofe i kodovi kojima smo verovali, osećali i prepoznavali vreme, i koji su nas nosili kroz daljine, dim i prašinu doba zla iza, i osnažila za doba neizvesnosti ispred nas“, primetio je Popović.

Povezana vest:  I ovog leta besplatni koncerti na Platou Milana Mladenovića ispred DOB-a

Album „Daljina, dim i prašina“ sa osam novih pesama i dve bonus – „Bežiš od mene ljubavi“ i „Još jednom“ (verzija za radio) i knjiga „Vodič kroz snove“ od sutra će se prodavati u paketu na kioscima po ceni od 450 dinara.

BAJAGA_PROMOCIJA_1