Stereo MC 1

Stereo MC’s rasplesali Arsenal

 

Druge večeri Arsenal festa u petak uveče glavne zvezde Stereo MC’s svojim gruvajućim nastupom uspeli su da rasplešu skoro 6.000 posetilaca u prostoru „“Kneževog arsenala“ u Kragujevcu.
„Imati li nešto za piće u rukama? Da li vam se pleše? Imate li nekoga za ples? Nađite nekoga za ples!“, bile su kratke komande Roba Birča (Birch), frontmena britanskih elektro-dens-hiphopera Stereo MC’s na početku nastupa.
I većina posetilaca, bilo u prvim redovima ili negde pri dnu „Kneževog arsenala“ poslušala je Robov poziv na ples, uvijajući tela ili poskakivajući u mestu na hitčine kakve su „Step It Up“, „Connected“, „Elevate My Mind“…
Rob se peo na zvučnike sa strane, trčao sa jedne strane ogromne bine na drugu, nazdravljao pićem publici, povremeno se mašio i za gitaru, dok je bend sa dve zanosne prateće pevačice raspoloženo gruvao stare hitove, ali i pesme sa novog albuma „Emperor’s Nightingale“ poput „Boy“ ili „Sunny Day“.
Na konferenciji za novinare nakon nastupa Rob je pohvalio publiku i organizaciju festivala („sve je teklo lako i svi su kul“), rekavši i:
„Sve je bilo dobro. Kada sam došao ovde, išao sam u obilazak (‘Kneževog arsenala’) i ovo zaista jeste sablasno mesto. Osetio sam stvarno težak vajb, jer su ovde proizvodilo mnogo municije i naoružanja. Ali drugi deo mene je rekao da je stvarno kul što se to promenilo i ovde se više ne proizvodi oružije već muzika i ljubav“.
Frontmen Stereo MC’s pohvalio je i bend koji je nastupio pre njih -legendarnu Disciplinu kičme – rekavši da je malo slušao njihov nastup i osetio da se radi o odličnim i zrelim muzičarima.

 

A Rob je čuo Disciplin A Kitchme basiste i pevača Dušana Kojića-Koje koja je gromoglasno raspaljivala stare hitove poput „Ah kakva sreća“, „Buka u modi“ ili „Da li ti znaš za neki drugi ritam“, uz pesme sa poslednjeg albuma „Uf!“ (2011).
Publika je kao i u starim hitovima horski pevala i refrene (slogane) novih pesama „Ako ti je glasno“, „Neukusu treba reći ne“ i „Prestani da mrziš“.
Program na glavnoj bini zatvorila je bosanskohercegovačka Dubioza kolektiv, čiji je sjajan nastup na prošlogodišnjem prvom Arsenalu očigledno urodio plodom, jer je njihov revanš u Kragujevac sada pratilo dvostruko više ljudi nego prošli put.
Ekipa Dubioze, prikladno odevena u žuto-crne fudbalske dresove, pred oduševljenim Kragujevčanima (i brojnim gostima sa strane) ponovo je pružila još jednu odličnu partiju, postižući pogodak za pogotkom („Valter“, „Vlast i policija“, „Eurosong“, „Oni dolaze“).
Program na Glavnoj bini otvorio je nešto posle 20:00 Marčelo sa svojim Filterima, uz dodatak gostiju iz pančevačkog Iskaza, pokazavši da za dobrog izvođača ne pstoji dobar ili loš termin.
Marčelo i njegov bend su jednostavno rečeno razvalili svirkom, u kojoj „Pozerište“ postoji samo u pesmi, uspevši da privuku najmanje hiljadu posetilaca, uprkos dnevnom festivalskom terminu kome je srpska publika tradicionalno vrlo, vrlo nesklona.
Uostalom, status Marčela dovoljno odslikava podatak da je reper nakon nastupa ispred bine preskočio ogradu kako bi davao autograme i fotografisao se sa pedesetak fanova.
Nakon Marčela, nastupili su zagrebački Pips, Chips & Videoclips koji su se prvi put predstavili u Kragujevcu i to sa pesmama „Fred Astaire“, „Rosita Pedringo“, „Zdenka i vanzemaljci“, „Poštar lakog sna“…
Bina u „Zastavinoj bašti“ u petak je nosila ime „Popboks Garden bina“, a po izboru pop kulturnog internet časopisa www.popboks.com nastupili su Kuriri, Stray Dogg, Plišani mališan i Temple of the Smoke, kao i nosioci programa Goribor koji su uz odličan zvuk oduševili svojim hipnotičkim i mračnim urbanim bluzom.

 

Povezana vest:  Najprodavaniji albumi i singlovi u Velikoj Britaniji