Jessie J

Najveće muzičke zvezde od srede u Beogradu

 

Četvorodnevni muzički festival „Guarana Belgrade Calling“, koji počinje u sredu, 27. juna na Ušću, okupiće neka od najznačajnijih imena svetske muzičke scene – od veterana Ozija Ozborna i „Faith No More“, do aktuelne zvezde Džesi Džej. Festival će otvoriti popularni domaći sastav „S.A.R.S.“ koji je privukao pažnju domaće javnosti pesmom „Buđav lebac“, a pevač Žarko Kovačević je nedavno izjavio Tanjugu da je je prilično iznenađen spiskom izvođača na novoosnovanom muzičkom festivalu i počastvovan što nastupiti na jednom takvom događaju.

-Ja sam prilično iznenađen “lajn ap“-om. Veoma je dobar i odličan za Beograd. To je stvarno jedan od jačih festivala koji će se desiti ove godine i drago mi je da će biti u Beogradu – rekao je Žarković.

-Imamo malo vremena za nastup – 45 minuta, tako da će to biti uglavnom ređanje hitića bez pauze, ali pokušaćemo da pripremimo nešto posebno – dodao je.

Nakon „S.A.R.S“-a koncert će održati jedan od najuticajnijih hip-hop bendova „Public Enemy“, a potom verovatno najveća regionalna atrakcija „Dubioza kolektiv“, koji su nedavno dodati na spisak 18 veoma aktuelnih svetskih imena kao bend iznenađenja. Popularni Bosanci, najavljivani od strane organizatora „Avalon produkcije“ kao energična grupa koja odlično komunicira sa publikom, iz holandskog grada Tilburga poslali su video snimak i na sebi svojstven način, u fudbalskim dresovima, poručili: „Utakmica je važna, utakmica je teška, stari smo, netalentovani, manje nas je… moramo ih taktikom pobediti“.

Povezana vest:  Počinje prodaja ulaznica za Robija Vilijamsa, a najbrže fanove pored najbolje cene čeka i Afterparty!

Nakon hitmejkera Example, nastupa Džesi Džej, koja je od „nevidljivog“ autora pesama za poznate pop zvezde došla do statusa najtraženije mlade pevačice na planeti, čemu u prilog ide i podatak da je već rasprodala turneju zakazanu za sledeću godinu.

-Zdravo Beograde, zdravo Srbijo! Kako je Makedonijo! Pozdrav Sloveniji, šta se radi Bosno! Pozdrav Hrvatskoj i celom Balkanu, vidimo se u Beogradu 27. juna na “Belgrade Calling“ festivalu!“, poručila je iz Londona 24-godišnja kompozitorka, autorka hitova „Price Tag“ i „Domino“.

Novi album , novi nastup, stare himne i četiri svetleća oka koja pulsiraju uz hipnotične bitove iz mraka očekuju publiku posle ponoći uz „Orbital“. Drugi dan posvećen prvenstvno ljubiteljima metal muzike, započinju Makedonci „Sanatorium“ i norveški blek metal bend „Satyricon“  Jedan od najboljih metal sastava „Paradise Lost“, mračniji, glasniji i zreliji, dolaze u Beograd da predstave svoj novi album „Tragic Idol“, a nove pesme donosi i čuveni „The Cult“, koji je gostovao prošle godine u Beogradskoj areni.

Čuveni pevač grupe „Black Sabbath“ (Blek Sabat) i prema mnogima najveća ikona rok i metal muzike, Ozi Ozborn, na Ušće dovodi, osim originalnog člana benda, basiste Gizera Batlera, i dvojicu velikih majstora gitare, Sleša i Zaka Vajlda.

Sa harizmatičnim Ozbornom sviraće i članovi njegovog benda – basista Rob Blasko Nikolson, gitarista Gas Dži, klavijaturista Adam Vejkman i bubnjar Tomi Klufetos, kao zamena za bubnjara Majka Bordina, koji se u međuvremenu vratio u matični bend „Faith No More“ čiji nastup sledi već sutradan 29. juna. Bravure Zaka Vajlda publika će moći da čuje iste večeri i u njegovom matičnom bendu „Black Label Society“, koji konačno stižu na naš teren gde već imaju pravu armiju fanova, ali i veliku domaću bajkersku zajednicu čiji jedinstveni stil života momci iz Nju Džerzija veoma srčano predstavljaju širom sveta.

Povezana vest:  Pratite Exit uživo!

Novim albumom na scenu se vraća „Ugly Kid Joe“ i otvara treće veče festivala, za njima slede „The Horrors“, dobitnici ovogodišnje nagrade magazina NME za najbolji album. Džoni Roten će uz „Public Image Ltd“, nakon 20 godina čekanja, pred beogradskom publikom pevati „Rise“ i numere sa prvog albuma, a na bini ih smenjuju „The Darkneš“.

Zvezde večeri su „Faith No More“, koji su svoju turneju najavili na zvaničnom sajtu umrlicom. Ispod fotografija članova benda stoji (1982- 2012), zbog čega mnogi slute da se slavni bend oprašta od muzike, a zatim i spisak koncerata. Zanimljivo je da su naziv beogradskog festivala preveli i napisali na srpskom ćirilicom, kao i mesto održavanja i mesec jun.

Prethodno su fanove putem zvanične stranice na „Fejsbuku“ pozvali na festival uz poruku na srpskom jeziku: „Srbija, donosimo buku, možete doneti rakiju“. Osnivač i vođa benda, basista Bili Guld, u razgovoru sa organizatorima rekao je da pokušavaju da dođu i sviraju u Beogradu već pune dve decenije.

-Beograd je ne samo jedan od mojih omiljenih gradova na celom svetu, već i mesto na kojem sam prisustvovao mnogim koncertima, pa znam koliko je vaša publika sjajna i kakva je energija na svirkama. Velika nam je čast i zadovoljstvo što konačno dolazimo u vašu prestonicu da razvalimo Ušće svojom muzikom – istakao je Guld.

Povezana vest:  Reper Fifti sent piše knjigu o fitnesu i zdravoj ishrani

„The Sisters of Mercy“ zatvoriće velikom žurkom treći dan festivala na Ušću. Poslednji dan „Belgrade Calling“-a rezervisan je za domaće bendove i finale „Jelen Top 10 turneje“, a ulaz je slobodan za sve.

Sviraju bendovi, koji su već obišli 10 gradova po Srbiji: „Straight Mickey and the Boys“, „Snakes, Sharks and Planes“, „Bjesovi“, „Darkvud dab“, „Kanda, Kodža i Nebojša“ i Blok aut“, a njima će se specijalno za festival prodružiti „Svi na pod“, „Eva Braun“ i „Goribor“. Petar Rudić iz benda „Svi na pod“ rekao je Tanjugu da pripremaju 40 minuta žestokog ritma.

-Pošto smo u društvu rokera prilagodili smo se oštrijem zvuku, a publika će imati priliku da čuje i deo novog albuma koji bi trebalo da se pojavi na jesen – rekao je Rudić i dodao da mu je drago što je organizator „Begrade Calling“-a odlučio da jedan dan posveti domaćim izvođačima kako bi publika mogla pored velikih zvezda da čuje i deo domaće scene.

Cene jednodnevnih ulaznica se kreću od 3.490 do 4.500 dinara, dvodnevna ulaznica košta 5.990 dinara, a trodnevna 7.990 dinara.

Organizatori kažu da je teško predvideti koliko će ljudi biti na festivalu, kao i da je 15.000 posetilaca neki prosek koji očekuju dnevno. Sudeći po rezultatima prodaje ulaznica izvan Srbije, u Beograd dolazi skoro 10.000 posetilaca iz cele Jugoistočne Evrope. „Avalon produkcija“ je primila oko 400 zahteva za akreditovanje domaćih i stranih novinara.