exit 4

Organizatori Egzita odbili razgovor o finansijama festivala

Organizatori „Egzit festivala“ ističu da su zadovoljni ovogodišnjim izdanjem te najveće regionalne muzičke manifestacije, ali su odbili da odgovore na pitanja o finansjama festivala i zamerkama posetilaca.

Predsednik UO Udruženja „State of Exit“ Rajko Božić rekao je medijima u da je zadovoljan onim što je viđeno na ovogodišnjem 13. po redu festivalu, dok su posetici festivala izneli niz zamerki na koje nije hteo da odgovori posle čega je i napustio razgovor.

„Zadovoljni smo ovim Egzitom, jer smo i pored ekonomske krize, koja potresa i Srbiju i svet, uspeli da ostanemo jedan od najprestižnijih nezavisnih festivala u Evropi“, kazao je Božić.

On je naveo da su organizatori uspeli da „održe nivo produkcije, bezbednosti, kvaliteta programa, da dovedu 150.000 ljudi i da održe taj nivo publike da pola budu domaći, a pola gosti iz inostranstva, što festival čini i svetskim i srpskim“.

Božić je naveo da je „nepodeljeno mišljenje i publike i umetnika da je atmosfera bila fantastična“.

On je, međutim, na pitanje novinara kada će biti poznati finansijski efekti festivala i kako komentariše brojne zamerke posetilaca, medija i muzičkih stručnjaka da je ovogodišnji Egzit bio lošiji od prethodnih, rekao da su „pitanja neozbiljna“ i ustao i napustio razgovor.

Povezana vest:  Britanski Bieber, Conor Maynard otkrio sve o prvom poljupcu

Broj posetilaca Egzita ove godine je bio značajno manji od prethodnih godina, u šta su se mogli uveriti svi koji su za vreme festivala bili na Petrovaradinskoj tvrđavi, a razlog za slabu posećenost treba tražiti i u programu upravo završenog festivala.

Organizatori su zvanično saopštili da je na festivalu za četiri dana bilo „više od 150.000“ posetilaca, mada se broj posetilaca prema svakodnevnim zvaničnim saopštenjima policije Novi Sad razlikovao po nekoliko hiljada, na štetu organizatora.

Većina posetilaca sa kojima je reporter Tanjuga razgovarao imao je zamerke na sveukupan program, a najčešći komentar je bio da je po završetku programa na Mejn stejdžu „slobodno moglo da se ide kući, jer nema ničeg atraktivnog“.

Stari sjaj Egzitu, koji ga je krasio svih ovih godina unazad, dali su „Đuran Đuran“, odličnim nastupom na prvoj večeri festivala i legendarni „Guns n’ Roses“, koji su održali spektakularni koncert na zatvaranju 13. Egzita, koji je trajao puna tri sata i osam minuta.

Česta zamerka domaćih posetilaca Egzita je da se program pravi isključivo po ukusu publike iz Velike Britanije, a uprkos blagom smanjenju broja bina, većina njih su ipak koncepcijski i žanrovski bile neinteresantne hiljadama posetilaca iz čitave Evrope.

Povezana vest:  Redakcija Popboksa proglasila najbolje iz 2010.

Problema je bilo i u Egzit kampu, smeštenom na kupalištu Štrand, gde je u subotu, trećeg dana festivala na nekoliko sati nestalo vode, pa su svi oni koji su boravili njemu bili bez mogućnosti da se istuširaju i sa sebe speru prljavštinu od peska i zemlje.

Kao objašnjenje, organizatori su im ponudili poruku na parčetu papira da vode nema jer je velika potrošnja u gradu.Poruka je bila ispisana isključivo na srpskom jeziku, što veliki broj stranaca koji su smešteni u kampu nisu baš razumeli.

Organizatore Egzita izgleda da nije mnogo zanimalo ni mišljenje predstavnika medija, jer su uslovi rada u pres centru Egzita, smeštenom iza Mejn stejdža, iz godine u godinu sve lošiji.

Osim izuzetno malo raspoloživih kompjutera, brojni novinari, fotoreporteri i snimatelji, bili su prinuđeni da sede na improvizovanom podu, napravljenom od dasaka.

Na gradsku deponiju tokom Egzit festival sa prostora Petrovaradinske tvrđave, Egzit kampa i sa prilaza ovim lokacijama dnevno je odnošeno između 15 i 20 tona otpada, stoji na sajtu novosadskog Javnog komunalnog preduzeća „Čistoća“.

Povezana vest:  Ejmi Vajnhaus večeras u Beogradu

„Mnogo rasutog smeća bilo je na Keju, u „Gradiću“ u Petrovaradinu, u svim ulicama koje vode od Tvrđave do kampa, kao i u centru grada“, kaže se u tekstu o radu „Čistoće“ tokom festival, objavljenom na sajtu tog preduzeća. Takođe se ističe da su „radnici ‘Čistoće’ imali veoma mnogo posla kako bi sve lokacije izgledale uredno i čisto“.

Tokom čišćenja pomenutih lokacija korišćene su autočistilice, kamioni za pražnjenje kanti i kontejnera, autopodizači za pražnjenje velikih kontejnera, kao i otvoreni kamioni za transport vreća sa smećem, a kako se navodi, najobimniji i najzahtevniji deo posla obavljan je na Tvrđavi.

„Najviše smeća je i ove, kao i svih prethodnih godina, bilo na Mejn stejdžu, kao i u Dens arena“, ističe se na sajtu „Čistoće“ i napominje da je među otpadom bilo najviše plastičnih čaša, flaša i različite papirne ambalaže.

Poslovi na uređenju Petrovaradinske tvrđave biće završeni nakon što organizatori sklone bine i opremu, a u JKP „Čistoća“ očekuju da se poslovi završe do kraja nedelje.

Da bi govorili o konačnom bilansu urađenog posla mora se sačekati i zatvaranje Egzit kampa na kupalištu „Štrand“, koji je otvoren do 18. jula.