amywinehouse2011

Godišnjica smrti Ejmi Vajnhaus

 

Danas je godinu dana od smrti britanske pevačice Ejmi Vajnhaus, koja je sa 27 godina nađena mrtva u svom stanu u severnom delu Londona. Ejmi je mesec dana posle koncerta u Beogradu, na početku evropske turneje, preminula od, kako je utvrđeno obdukcijom, trovanja alkoholom.

Tokom godinu dana od njene smrti u Velikoj Britaniji prodato je 1,7 miliona kopija njenih albuma, njen otac Mič Vajnhaus napisao je knjigu o njoj i osnovao humanitarnu organizaciju sa njenim imenom.  Prema podacima Official Charts Company, za godinu dana od Ejmine smrti prodato je 1,2 miliona kopija tri albuma – „Frank“, „Back to Black“ i „Lioness: Hidden Treasures“, koji je objavljen posthumno, kao i 500.000 singlova.

Povezana vest:  "Mostar Sevdah Reunion" 22. juna u Domu Sindikata

Album „Back to black“ je u mesecu posle njene smrti zabeležio rekordnu prodaju i postao do tada najprodavaniji album u 21. veku. Treći album objavljen je u decembru, a u prvoj nedelji je prodato 194.000 kopija, naveo je list London evening standard.  Otac soul dive Mič Vajhaus napisao je knjigu „Ejmi, kćerka“ (Amy, a daughter) o odnosu sa kćerkom i pesmama koje je napisala.

Povezana vest:  Exit: Aktivisti stranaka nude lažne karte u zamenu za glasove

Svi prihodi od prodaje te knjige namenjeni su Fondaciji Ejmi Vajnhaus, koju je Mič osnovao na njen rođendan, 14. septembra, preneo je Bi-Bi-Si.

Veći deo vremena posle Ejmine smrti, Mič je morao da brani kćerku od navoda da se ubila ili predozirala, pošto se dugo borila sa zavisnošću od narkotika i alkohola.  Mič je izjavio da je „najzad shvatio koliko je Ejmi bila brilijantna“ i da se nada da će uskoro moći da sluša njene pesme i gleda video snimke, jer je to „način na koji želi da je pamti“.

Povezana vest:  Novica Bojić NOKASH, Uskoro album prvenac

-Bila je dobro dete, veoma jaka osoba…Imala je i velike slabosti, ali je bila divna devojka – rekao je Mič Vajnhaus MTV-u.

Miču je najdraži album „Frank“, ali mu je uvek bilo teško da sluša pesme s drugog albuma „Back to black“.

-To je zato što su sve pesme s tog albuma, osim ‘Rehab’, o njenom bivšem suprugu Blejku i svim groznim stvarima koje joj je pričinio – napisao je Mič Vajnhaus za Hafington post.