Les-Doigts-de-l-HommeKoncert grupe Les Doigts de l’Homme 21. marta u Domu omladine

U okviru programa „Mesec frankofonije“ u nedelju, 21. marta u Dom omladine, Sala Amerikana sa početkom u 21:00 koncert će održati grupa Les Doigts de l’Homme.
Organizatori koncetra su Dom omladine Beograda i Francuski kulturni centar , a ulaz je besplatan!
Les Doigts de l’Homme (Le Doa de l’om – igra reči sa Les droits de l’homme (Le droa de l’om), što znači ljudska prava, dok prsti jasno asociraju na srednji prst i na sviranje gitare) francuski džez manuš bend, osnovao je muzičar Olivije Kiktef (Olivier Kikteff) 2002. godine. Različiti muzički uticaji daju posebnu boju i dinamiku ovom obliku ciganskog džeza koji izvode. Vesele, ali ne i površne muzičke teme, mogu biti duboke i pune emocija, ali i u veoma brzom tempu, poput ciganskog. Les Doigts de l’Homme posebno briljiraju na koncertnim nastupima, zbog virtuoznog gitarskog izvođenja, ali i duhovitog, bliskog odnosa kojeg ostvaruju tokom nastupa sa svojom publikom. 
Bend čine : Olivier Kiktef – gitara, oud, bendžo, vokal, kažon, Tangi Blum (Tanguy Blum) – kontrabas i električni bas, Janik Alkoser (Yannick Alcocer) – gitara i čarango i Benoa Konver (Benoit Convert) – gitara.
Idejni tvorac ovog benda, Olivier Kiktef, počeo je da svira akustičnu, a potom i električnu gitaru od svoje devete godine. Posvećenim vežbanjem vremenom je dostigao virtuoznost gitarskih heroja. U jednom periodu boravo je u Burkini Faso gde je kao gitarista benda Bil Aka Kora, velikih afričkih muzičkih zvezda, svirao brojne koncerte pred prepunim stadionima. Tada je naučio da svira i tradicionalne afričke instrumente poput balafona, kore i perkusija i razvio ljubav prema etno muzici.
Vrativši se u Francusku, Olivije je svirao u različitim afro-džez bendovima, komponovao muziku za pozorište i crtane filmove i davao časove gitare. Našavši se u teškoj finansijskoj situaciji, udružio se sa svojim prijateljem Janom, sa kojim počinje da svira manuš standarde, pod uticajem savremenih zvezda tog žanra (Bireli Lagren, Trio Rozenberg, Roman…). Mešajući sve muzičke žanrove koji su uticali na njega uticaje, Olivije stvara sopstveni stil zasnovan na bazi manuš džeza punog energije i inventivnosti.
Na proleće 2003. izlazi njihov prvi album „Dans le monde / U svetu“, koji karakterišu zrelost i sviračka veština. Bend tada počinje da svira svoj divlji džez manuš po svim bretonskim klubovima.Godine 2004. kreću na turneju po Francuskoj, a godine 2005. izlazi njihov drugi album, pod nazivom „Les Doigts de l’homme“ za producentsku kuću Lamastrok, koji sadrži 14 pesama džipsi džeza i manuš roka. Tada uvode u svoje pesme i tradicionalnu cigansku muziku i kantri i kreću na svetsku turneju tokom koje su odsvirali stotinak koncerata (Švajcarska, Belgija, Luksemburg, Mađarska, Nova Kaledonija…), sa brojnim učešćima na džez festivalima. 
Treći album, „Les doigts dans la prise / Prsti u štekeru/ škripcu“, objavili su 2008. godine i nastavili sa brojnim koncertima širom sveta. Pojavili su se i na dve kompilacije – „Džez manuš“ VOL. 1 i 2 (Vagram music) i „Django Stylee“ (Productions Spéciales).
U februaru 2010. objavili su svoj četvrti album pod nazivom „1910“, koji predstavlja omaž njihovom idolu, Đangu Rajnhartu. Album je izašao povodom stogodišnjice rođenja ovog najčuvenijeg izvođača džez manuša. Na albumu se nalaze mnoga iznenađenja iz ciganskog repertoara, ali i poznate francuske pesme u novom aranžmanu kao što je kompozicija „Prsti čoveka“.

Povezana vest:  Spektakl ABBA Symphonic Real Tribute show 20. maja na stadionu Tašmajdan