van_gogh_koncert_arena (1)STUDIO B – 40 GODINA SIMBOL BEOGRADA

Gradska radio, a kasnije i televizijska stanica Studio B, ove godine slavi 40 godina postojanja. Ono što čini istoriju ove kuće sastavni je i neodvojiv deo istorije prvenstveno Beograda, a onda i Srbije, kao i nekadašnje federalne države. Za ovaj prvi nezavisni, vaninstitucionalni/državni medij, u jednom trenutku znala je čitava Jugoslavija, pa su se tokom sedamdesetih i u drugim republikama SFRJ pojavile radio-stanice srodnih afiniteta. Studio B takođe je poslužio i kao model mlađim buntovnim gradskim stanicama poput B92, Radio Indexa… 
Studio B je ime koje sve ove godine podrazumeva progresivnost, alternativan i avangardan pristup kako izboru muzike, novinarstvu, kulturi, umetnosti tako i načinu prenosa i saopštavanja informacija. Studio B i danas se na savremen, dinamičan i spontan način obraća publici, koja razume, prihvata, ali i čini da svoje okruženje promeni i unapredi. 
Kompletna muzička slika Radio Studija B ostala je prepoznatljiva, dosledna sebi i gradu kom pripada. Činjenica je da je kroz muzičku ponudu Studija B prošao krem eksjugoslovenskog, kao i sadašnjeg srpskog pop i rok miljea. Muzička redakcija i danas je aktivan učesnik u okupljanju, ili bolje reći, u formiranju prepoznatljivog rok zvuka gradskih sredina. Legendarno radijsko ime i višedecenijski muzički urednik Studija B Slobodan Konjović ne odustaje od namere da muzici, bendovima i izdanjima (stranim ili domaćim) obezbedi medijski prostor i doprinese njihovoj afirmaciji na talasima Studija B ako se prepozna ili oseti potencijal koji zadovoljava muzičku koncepciju ove kuće. Ona je više stvar osećaja koje su prepoznavale generacije stasale u ovoj redakciji, ali i u kompletnom Studiju B.
Centralna proslava 40. rođendana RTV Studio B biće održana u sali Amerikana Doma omladine 1. aprila u 21 sat. Izbor bendova morao je da bude svedeniji, ali ipak u malom predstavlja ono što je Studio B u muzičkom smislu značio i znači gradskoj rok sceni.

Povezana vest:  Adel radi muziku za novi film o Džejmsu Bondu

DISCIPLIN A KITSCHME

Artikulisana, komunikativna BUKA! Svakim koncertnim istupom Disciplin A Kitschme potvrđuje svoje mesto na tronu kao neprikosnovena domaća andergraund atrakcija koju je Srbija ikada imala. Uspešne Disciplinine inkarnacije učinile su da bend, s jedne strane, konstantno bude u toku i da se, s druge, razvija transformišući svoj stil. 

VAN GOGH

Znalački kombinovani savremeni rok i pop momenti. Van Gogh je decenijama jedan od najvećih domaćih sastava čiji hitovi vešto komuniciraju sa mnogim generacijama, što danas malo kom rok bendu kod nas polazi za rukom. Prošlogodišnji album „Lavirint“ vraća zaboravljeni sjaj ovom bendu uvek spremnom za nove izazove.

Povezana vest:  Poznati španski DJ Havi Mula nastupio u finalu takmičenja „Player.rs Clash of the DJs“ u klubu Mr. Stefan Braun

DARKWOOD DUB

Lako je predstaviti sastav koji svoj obraz nijednog trenutka nije okaljao ni autorski ni svirački, ali ni ideološki. Njegov prefinjeni osećaj za kvalitet koji je često bio nerazumljiv ili neprihvatljiv konačno se iskristalisao u fantastičan pop biser. Album „Jedinstvo“ kruna je dosadašnje turbulentne, histerične, revolucionarne karijere kakva je uostalom i naša novija istorija.

E-PLAY

Njihov početak vezan je za jedan od poslednjih pionirskih poduhvata Radio Studija B, a to je pokretanje prvog DJ radija – 949. E-Play je, reklo bi se, poslednji sastav novije generacije koji je uspeo da ostvari nešto što se može nazvati uspešnom karijerom. Izrazito energičan bas, vrišteće gitare, vrtoglavi efekti i bubanj u užasnoj žurbi karakterišu zvuk E-Playa.

MARČELO & Filter Crew

Hop hroničar koji govori o onome što se ne sme, što se prećutkuje, izbegava, zaboravlja. Ovaj momak sadrži sve što pravac suštinski jeste. A on je bunt, borba, snaga, čistota. U ubitačnoj DJ/MC postavci Marčelo će pokazati zašto je hip-hop u Srbiji danas zauzeo pozicije koje su nekada pripadale klasičnom rokenrolu.

Povezana vest:  BEND PAVEL GOST EMISIJE IMPULS

SVI NA POD!

Alternativni pop, nikako samo pop, fankoidni rok, vešto poigravanje sa regeom, sa diskretnim uplivima elektronike, plesna forma (muzika za đusku i disko)… Ovim rečima može se opisati zvuk koji donose ovi ljudi. Svi na pod! oslanjaju se na brojne reference iz domaće tradicije: Šarlo Akrobata, Idoli, Vještice, Bebi Dol, Darkwood Dub… Prošlogodišnji ultimativni radio hit singl „Bugi vugi“ vratio je veru u postojanje domaćeg čistokrvnog mejnstrima.

ŽENEKESE

Šarmantan naziv benda krije podjednako šarmantnu ekipu. Eksplozivan i maštovit garažni rok. Motorika koju su mnogi prepoznali kao nešto što je „novoj srpskoj sceni“ upravo nedostajalo da bi se ponovo pokrenula. Proverite zašto devojke duboko uzdahnu nakon njihovog koncerta, pa nešto od ovih momaka i naučite.

Dođite na slavlje!
Živeli!