Leb i sol – kolekcija 1983 – 1989 

Leb-i-sol_box_setOvih dana u izdanju Jugotona u prodaji se pojavio box set Leb i Sol Kolekcija 1983 -1989 na kom se nalazi pet albuma nastalih tokom tog perioda.
“Leb i sol” izdigao se do statusa jednog od najcenjenijih sastava rock scene bivše države koji su, nakon četiri studijska albuma i dvostrukog koncertnog “Akustična trauma” snimljenog u zagrebačkom GSC Kulušić, 1983. godine, na vrhuncu popularnosti, potpisali ugovor sa tadašnjim Jugotonom pod čijim okriljem ostaje sve do kraja 80-ih. 
Već prvi album “Kalabalak” (1983.) naslovnom pesmom i instrumentalom “Bistra voda” najavljuje plodnu saradnju usmerenih Makedonaca sa zagrebačkom diskografskom kućom. Na sledećem albumu “Tangenta” (1984.) u produkciji inovativnog engleskog rock muzičara Kevina Ajersa (Soft Machine), grupi u studiju asistira i klavijaturista Lazar Ristovski (Smak, Bijelo dugme), dok prvu deceniju “Leba i soli” zaokružuje LP Zvučni zid (1986.).
Četvrti album “Kao kakao” (1987.) ujedno je i prva ploča na kojoj su sve pesme vokalno-instrumentalne, uključujući istoimenu kompoziciju “Skopje” – velike hitove i omiljene koncertne pesme, a slično je koncipiran i poslednji studijski album “Putujemo” (1989.) s još jednom uspešnom pesmom “Čukni vo drvo”. 
Leb i Sol je makedonska rok grupa osnovana 1. januara 1976. godine. Osnivači grupe bili su Vlatko Stefanovski (gitara), Bodan Arsovski (bas),Nikola Kokan, Dimuševski (klavijature) i Garabet Tavijant (bubnjevi). Tavijanta će kasnije, na nekim albumima,na bubnjevima zameniti Dragoljub Đuričić, a Kokana Dimusevskog, na klavijaturama,zameniće Kiril Džajkovski na albumima “Kao kakao” i “Putujemo”.
Bili su najeminentnija makedonska rok grupa, a veliku ulogu imali su i na rok sceni cele bivše Jugoslavije. Njihova muzika objedinila je u sebi rok, džez i makedonski etno zvuk. Najveću popularnost, Leb i Sol je stekao 80-ih godina, što pokazuje posećenost njihovih koncerata u velikim gradovima širom bivše Jugoslavije, iako se u to vreme njihovi albumi nisu prodavali toliko kao albumi nekih tada poznatih pop i folk muzičara. 
Osim velikih koncerata u SFRJ, ovaj bend imao je tu sreću da nastupa i u inostranstvu, odnosno, mogli su da ih vide i čuju obožavaoci sa Kipra, iz Rusije, Italije, Španije, Švedske, Irske, Danske itd….pri čemu nikako ne smemo zaboraviti i nastup u Nju Jorku 1991. godine koji je zabeležen na CD-u Live in New York. Godine 2006. bend odlučuje da se ponovo okupi i krene na turneju kroz gradove bivše Jugoslavije. “Leb i sol” kolekcija 1983-1989. ponovno pronalazi stare slušaoce, ali i budi zanimanje novih. 

Povezana vest:  Lena Kovačević režirala spot za svoju novu pesmu DA LI VOLIŠ ME