Hju-KornvelHju Kornvel u Beogradu 30. marta na Long najtu

Hju Kornvel, bivši gitarista I pevač britanske rok grupe „Strenglers“ (The Stranglers), nastupiće 30. marta u Domu omladine Beograda na festivalu Long najt (Long Night), rečeno je danas za agenciju Beta u koncertnoj agenciji Long plej.
Kornvel je bio član „Strenglersa“ od 1974. do 1990. godine i s basistom te grupe Žan-Žakom Burnelom (J.J.Burnell) spadao je među ikone britanskog panka.
Njegov glas krasio je velike hitove „Strenglersa“ poput „Golden Brown“ (1981), „Peaches“ (1977), „No More Heroes“ (1977), „Always The Sun“ (1986), „Nice ‘n’ Sleazy“ (1978), „Dućeš“ (1979) i „Skin Deep“ (1984).
Kornvel (64), koji je solističku karijeru počeo 1979. godine albumom „Nosferatu“, u Beogradu će promovisati novo solističko ostvarenje „Totem and Taboo“, a sviraće i hitove svog nekadašnjeg benda.
On dolazi u glavni grad Srbije 23 godine pošto je u Hali Pionir održao koncert kao član „Strenglersa“ – a to se dogodilo samo nekoliko meseci pre no što je iznenada napustio grupu, izazvavši nevericu u muzičkom svetu.
Pored „Nosferatua“, Kornvel je snimio albume „Wolf“ (1988), „Wired“ (1993), „Guilty“ (1997), „Hi-Fi“ (2000), „Beyond Elysian Fields“ (2004), „Hooverdam“ (2008) i najnoviji, vrlo hvaljeni „Totem And Taboo“ (2012).
Njegova solistička karijera po uspehu nikada nije nadmašila „Strenglerse“. Kornvel isprva na koncertima nije želeo da svira pesme starog benda, tragajući za novim identitetom, ali je suočen s ograničenim odzivom publike počeo polako da ih vraća na repertoar.
Prošle godine, Kornvel je obeležio godišnjicu izdavanja prva dva klasična albuma „Strenglersa“ a?? „Rattus Norvegicus“ (1977) i „No More Heroes“ (1977) a?? time što ih je na koncetima izvodio u celosti.
Na poslednja dva solo albuma, Kornvel se vratio tvrđem zvuku svoje prošlosti, što mu je donelo neke od najboljih kritika u karijeri, a s pesmom „Please Dona??t Put Me On A Slow Boat To Trowbridge“ (2008) konačno je dobio radijski hit.
Zvuk njegovog novog ostvarenja „Totem and Taboo“ oblikovao je američki producent Stiv Albini (Steve Albini), poznat po saradnji sa „Piksiz“ (The Pixies), „Nirvanom“ i pevačicom Pi Džej Harvi (P.J. Harvey).
Tokom karijere, Kornvel se bavio i glumom, a pre dve godine je objavio roman „Windows Of The World“.
Ulaznice za festival Long najt koštaju 1.500 dinara, a na njemu će pored Kornvela svirati „Partibrejkers“, „Babe“, „Džinks“ (Jinx) I „Pozdrav Azri“.

Povezana vest:  600 volontera za Exit festival!