vatra tree session-47SMALLDUPLA MTV PREMIJERA: THE CHWEGER „DIJETE“ VATRA „VRATI SE“

Bendovi The Chweger i Vatra premijerno će prikazati nove spotove ovog ponedeljka u 20 časova na MTV kanalu u okviru MTV Premijere i to za pesme „Dijete“ i „Vrati se“
Nakon “Bilo je dobro dok je trajalo (EP version)“ i pesma “Vrati se (EP version)“ najavljuje izlazak EP albuma „VT“ grupe Vatra koji će se pojaviti krajem oktobra.
Režiju spota potpisuje fotografkinja Mare Milin, a montažu Dalibor Pokec. Galvnu ulogu ima klavijaturistkinja Vatre Irena Celio-Cega.
„Pesmu sam doživela tek kada sam videla reči, crno na belom. Kraj leta, neizvesna jesen, osećaj praznine na smeni godišnjih doba. Svidela mi se ovakva elegična, usporena, sa feelingom negde na ivici, ni gore, ni dole, ni tamno ni svetlo, ni san ni java. Pesma o samoći koja parališe i zatvara te u neki tvoj krug. Videla sam je crno-belu, tonski. Jedna osoba kao protagonista, u prostoru u kojem niko ne boravi. Bend kao prateći element jedne prazne ženske priče. Ta praznina, to je ono što nastane kada te samoća parališe. Svima se to događa, neki se prepuštaju, neki se prave da se ne događa i skrivaju osećaj duboko i daleko. Ali unutar nas samih, tamo gde niko spolja ne vidi, osećaj je zajednički i isti. To sam htela da dočaram, tu patnju, prašinu, vlagu i odnos sebe prema sebi kad želiš prisustvo koje nije moguće“ – rekla je rediteljka spota Mare Milin o saradnji s Vatrom.
Čveger, čvenger, čvoka, čvrga, macola, frnjokula. Sve su to nazivi omiljene dečije igre koja je obeležila detinjstvo ekipe iz pulskog sastava The Chweger. Nekoliko desetina godina kasnije pesma „Dijete“ iskaz je zahvalnosti i ljubavi članova benda prema sopstevenoj deci i mala oda svim mališanima ovog sveta i bezgraničnoj roditeljskoj ljubavi. Kroz nežnu elektronsku i ambijentalnu muziku provlači se muško-ženski dvoglas i tekst nastao iz dve haiku pesme jednog člana The Chwegera.
The Chweger je osnovan 1997. godine u Puli. Nakon istoimenog debitantskog albuma, prošle godine objavili su i svoj drugi studijski album „Mir“ (Aquarius Records), a oba je producirao renomirani Edi Cukerić. Oba albuma su hvalili i kritika i publika. „Dijete“ je četvrti singl s albuma, a režiju spota potpisuje talentovani Istranin, video umetnik Matija Debeljuh.

Povezana vest:  EUROSONG 2015, Poznati finalisti Evrosonga