plaza-usred-gradaTERRANEO NOMINOVAN ZA GREEN OPERATIONS AWARD 2013

Posle nominacije za Najbolji evropski festival (European Festival Awards), Terraneo se našao u izboru za još jedno priznanje – „Green Operation Award“ koja se dodeljuje za ekološku izuzetnost festivala.
Ove godine je nominovano 18 evropskih festivala, a Terranao je jedini iz ovog dela Evrope koji stručni žiri odabrao da se nađe u trci za ovu nagradu. Pored festivala iz Šibenika, za Green Operations Award boriće, između ostalih, britanski Camp Bestival, nemački Hurricane / Southside i Hurricane i danski Northside.
The Green Operations Award je godišnja nagrada koju dodeljuju organizavije Yourope i GO Group festivalima koji su doprineli razvoju održivih događaja (sustainable events). Nagradu dodeljulje nezavisan žiri sastavljen od eksperata koji nisu direkto povezani ni sa jednim od festivala. Izuzetak čini jedan član žirija, predstavnik prošlogodišnjeg pobednika u ovoj kategoriji, koji ima pravo glasa u biranju ovogodišnjeg pobednika.
Festivali koji su, po mišljnju stručnog žirija zaslužili da uđu u uži izbor, biće objavljeni zajedno sa ostalim kategorijama početkom novembra, a dobitnik nagrade Green Operations Award biće proglašen tokom trajanja Evropske muzičke konferencije (European Music Conference) i festivala Showcase Festival Eurosonic Noorderslag, u holandskom gradu Groningenu, 15. januara 2014. godine.
Nakon upeha prvog izdanja ove nagrade u okviru European Festival Awards 2012, kada je pobedio festival We Love Green iz Francuske, organizacije Yourope (The European Festival Association) i GO Group ponovo su odgovorni za „zelenu“ kategoriju najvažnije evropske dodele nagrada. Holger Jan Schmidt, koordinator Green Operations Award organizacije, je izjavio: „Ono što sam naučio u ove prve tri godine koliko postoji GO Group jeste da je festivalska scena predvodnik zelenog pokreta u Evropi. Svakodnevno se susrećem se sa novim akcijama, inicijativama i događajima sa sjajnim idejama u koje se ulože puno truda. Zato nam je veliko zadovoljstvo da predstavimo festivale nominovane za ovu nagradu, iako je, da budem skroz iskren, nemoguće nagraditi najzeleniji festival u Evropi. Svi su različite veličine, održavaju se na raličitim mestima, pred drugačijom publikom, imaju zasebne filozofije i istorije. Ono što želimo da postignemo je da odamo priznanje i nagradimo za izuzetan trud, inovaciju i napredak. Sama činjenica da imamo širi izbor od 18 festivala i da je ovo druga godina da dodeljujemo ovu nagradu je uspeh sam po sebi. Toliko je predivnih festivala sa impresivnim inicijativama koje smo nominovali da mogu jedino da im aplaudiram – svi oni su već pobednici.“
Da podsetimo, Terraneo festival je nominovan za prestižnu nagradu European Festival Awards, koju Udruženja evropskih festivala „Yourope“ i festivalska web stranica Virtual Festivals Europe dodeljuju za najbolji festival u Evropi! Glasanje je počelo 1. oktobra na sajtu http://euvoting.festivalawards.com i traje do 1. novembra.
Terraneo festival je u konkurenciji za Najbolji festival srednje veličine (između 10.000 i 39.999 posetilaca) i takmiči se festivalima kao što su Balaton Sound (Mađarska), Berlin Festival (Nemačka), Bilbao BKK (Španija), Electric Love Festival (Austija), I Love Techno (Belgija), Melt! Festival (Nemačka), Volt (Mađarska), Sensation Italy…
Za nominovane festivale i ove godine putem Interneta glasa festivalska publika iz celog sveta, a glasovi publike su jedini kriterijum za izbor. Svi glasači moraju da se prvo registruju na sajtu i time ujedno postaju potencijalni dobitnici kompleta ulaznica za pobednički festival i tri iPad 3 tableta.
Više informacijama o datumu održavanja Terraneo festivala, prodaji ulaznica i prvim izvođaćima očekujte uskoro i očekujte najboji Terraneo do sada! A do tada glasajte za Terraneo za European Festival Awards na ovom linku do 1. novembra.

Povezana vest:  MTV Live: The Bambi Molesters, subota, 7. januar 2012. u 20:30