Alma Micic - autor el gvojosAlma Mićić povodom 29. BDžF: Uz džez smo svesni života!

Beogradski džez festival, 29. po redu, biće svečano otvoren u četvrtak 24. oktobra u Sava Centru duplim koncertnim programom. U prvom delu, od 19:30, obeležavamo 65. rođendan Big Benda RTS-a, čiji jedinstveni jubilej će uveličati specijalni gost, jedan od najboljih evropskih trubača – Bert Joris. Program se nastavlja od 21:30, i to koncertom jedne od najvećih umetnica svetskog džeza Kasandre Vilson, koja će po prvi put nastupiti u Srbiji! Vodeća svetska vokalna džez diva, dobitnica dva Gremija i brojnih titula za pevačicu godine, dolazi sa specijalnim programom “ Harijet Tabmen & Kasandra Vilson predstavljaju Crno sunce“, velikim hitom evropske koncertne jeseni. Program se nastavlja do 28. oktobra u Domu omladine Beograda, a publika će imati priliku da čuje više od 15 koncerata najaktuelnijih džez umetnika iz SAD, Italije, Holandije, Belgije, Nemačke, Velike Britanije, Švajcarske, Poljske, Švedske, Izraela, Portugalije i Srbije.
Ističemo da je interesovanje za koncerte na Beogradskom džez festivalu veliko, pa publici preporučujemo da na vreme obezbedi svoje ulaznice. Ograničen broj ulaznica po promotivnoj ceni od 100 dinara za đake i studente rasprodat je u rekordnom roku. U prodaji je ostao samo mali broj kompleta ulaznica za glavni program, po promotivnoj ceni od 4.500 dinara za 10 koncerata. Kompleti se mogu kupiti samo na blagajni Doma omladine Beograda. Redovne cene pojedinačnih ulaznica kreću se od 600 do 2.200 dinara i u prodaji su na Blagajni Doma omladine, kao i preko EVENTIM mreže.
Na 29. Beogradskom džez festivalu će nastupiti i jedan od najuspešnijih umetnika savremenog džeza – pijanista i kompozitor Vidžej Ajer, legendarni saksofonista Li Konic, švedski čelista Lars Danijelson, kultni švajcarski kvartet „Ronin“ Nika Barča, novi izraelski džez heroj, pijanista Šai Maestro, mlade zvezde italijanske džez scene Đanluka Petrela i Đovani Gvidi, nemačka pijanistkinja Julija Hulsman i mnogi drugi. Publici će se predstaviti i domaći izvođači: Ana Sofrenović sa, posebno za ovu priliku, naručenim projektom „Glasovi“, te bendovi Ejot i Fiš in oil.
Na uvodnom koncertu, zatvorenog tipa, povodom 29. Beogradskog džez festivala, 22. oktobra u Grand Kazinu, nastupiće umetnica koja godinama gradi karijeru preko Atlantika, a čije ime nije nepoznato ni domaćoj sceni – Alma Mićić. Koncert će održati sa gitaristom Dagom Vemblom, sa kojim je sarađivala i na svom poslednjem albumu. Početkom devedesetih godina, Alma je kao veoma talentovana pevačica postala miljenica beogradske publike. U 17. godini već je redovno nastupala sa Big bendom Radio Beograda, a 1995. godine dobija stipendiju za pohađanje prestižne Berkli škole u Bostonu, koju četiri godine kasnije završava kao diplomirani džez izvođač. U Njujork se preselila 2000. godine i potražila svoje mesto na ovoj dinamičnoj umetničkoj sceni.
„Na Berkliju nije bilo teško, želela sam da naučim sve što sam mogla i da nastupam što više. Dobila sam veliku podršku od početka, profesori su verovali u moj talenat, obezbedili mi stipendiju koja je pokrivala celu školarinu. Osvojila sam prestižnu nagradu Cleo Laine i već na drugoj godini studija imala evropsku turneju sa svojim bostonskim kvartetom. Dolazak u Njujork i građenje karijere na njujorškoj sceni je, međutim pravi ispit zrelosti za mladog muzičara. Moj muž, gitarista i kompozitor Rale Mićić, i ja prošli smo taj isti put – od odlaska na džem sešn svake večeri tokom nekoliko prvih godina, preko upoznavanja i saradnje sa nekim od najvećih imena američke džez scene, do izgradnje sopstvenih uspešnih karijera“, objašnjava Alma Mićić.
Njen prvi album „Introducing Alma“ predstavio je izvanredan novi glas u svetu džeza, kako ga je ocenila američka kritika. Aktuelni, treći studijski album „Tonight“ u izvesnoj meri se razlikuje od prethodnih. „Moja prva dva albuma snimljena su ‘live to 2’ što znači da je album miksovan tokom snimanja i da nije bilo ponavljanja ili nasnimavanja. Bend, u ovom slučaju klavirski trio i ja, ulazi u studio spreman i snima album tokom jednog dana. Oba albuma je radio čuveni snimatelj Džejms Farber. Tonight se razlikuje po sadržaju, jer nema nijedan standard, već se sastoji uglavnom od mojih pesama i aranžmana. Album je naknadno masterovao legendarni inženjer zvuka Greg Kalbi u Sterling Saund studiju“, ističe Alma.
„Daga Vembla sam upoznala na probi u jednom studiju. Počeli smo da nastupamo zajedno i snimamo razne projekte. Kada sam napisala sve pesme i aranžmane za svoj treći album, zvala sam ga da svira i bude producent. On je neverovatan muzičar sa kojim je sjajno sarađivati i ne sumnjam da će publika u Grand Kazinu uživati, a imaće i priliku da čuje autorske kompozicije, džez standarde, ali i nekoliko iznenađenja koja će podrazumevati obrade“, najavljuje Alma Mićić.
Kao osnovne razlike između beogradske i njujorške scene Alma navodi veličinu scene, broj muzičara i klubova. „Svuda postoje slične mane i prednosti, radosti i problemi. U Srbiji samo treba omogućiti mlađim generacijama da slušaju džez na odgovarajućim mestima i po pristupačnim cenama. Da ne bude ‘muzejski primerak’, već da bude dostupan svima. Džez je muzika koja nas tera da osećamo, da razmišljamo, da budemo svesni života. Džez je za buđenje! Zato bih svima preporučila da kupe komplet karata i idu svaki dan na sve koncerte Beogradskog džez festivala, jer je BDžF ipak samo jednom godišnje“, zaključuje Alma Mićić.

Povezana vest:  Jelen Live i Arena Beograd vas pozivaju da osvojite mesto najbliže bini na koncertu Metalike