1694 – Rodjen je francuski filozof, pisac i istoričar Fransoa Mari Arue (Francois Marie Arouet), poznat kao Volter (Voltaire), jedan od najznačajnijih mislilaca evropskog prosvetiteljstva u 18. veku („Kandid“, „Eseji o običajima i duhu nacije“, „Filozofska pisma“, „Traktat o metafizici“).

1783 – Francuzi Fransoa Pilatr de Rozije (Francois Pilatre, Rosier) i Fransoa Loran (Francois Laurent) izveli su prvi uspešan let balonom napunjenim toplim vazduhom, preletevši osam kilometara za 25 minuta iznad Pariza.

1806 – U nameri da ekonomski slomi protivnika, Napoleon Bonaparta (Bonaparte) objavio je Berlinski dekret o blokadi Velike Britanije koji je uključivao i zabranu pristajanja britanskih brodova u sve evropske luke.

1844 – Umro je ruski pisac Ivan Andrejevič Krilov. Izdavač humorističkih časopisa i autor satiričnih „pisama“, najveću popularnost je stekao basnama koje je pisao po uzoru na Ezopa, inspirišući se i ruskim folklorom.

1869 – Rodjen je pravnik i istoričar Slobodan Jovanović, profesor Beogradskog univerziteta, predsednik Srpske kraljevske akademije, najznačajniji srpski pravni pisac i teoretičar države u 20. veku. Tokom Drugog svetskog rata bio je predsednik jugoslovenske emigrantske vlade u Londonu (1942-43), a posle rata komunističke vlasti su ga u odsustvu osudile na 20 godina zatvora.

1877 – Tomas Edison (Thomas) je objavio pronalazak fonografa.

1916 – Umro je Franc Jozef I (Franz Josef), austrijski car od 1848, a od 1867. car i kralj Austro-Ugarske monarhije. Godine 1878. okupirao je, a potom anektirao Bosnu i Hercegovinu. Atentat na njegovog bratanca, nadvojvodu Franca Ferdinanda u Sarajevu 1914, iskoristio je za obračun sa Srbijom. Smatra se da je taj atentat bio i neposredan povod za početak Prvog svetskog rata. Nasledio ga je Karlo I, poslednji vladar carstva koje se raspalo tokom tog rata.

Povezana vest:  Na današnji dan - 29. novembar

1937 – Osnovana je Muzička akademija u Beogradu, a 1973. je dobila status fakulteta.

1938 – Nemačka je okupirala Sudetsku oblast u Čehoslovačkoj i priključila je nemačkom Rajhu.

1963 – Vatikanski koncil odobrio je upotrebu domicilnog jezika u crkvenim rimokatoličkim obredima umesto latinskog.

1974 – U eksplozijama koje su u dva paba u engleskom gradu Birmingemu podmetnuli pripadnici Irske republikanske armije, poginula je 21 osoba, a 162 su ranjene.

1977 – U jugoistočnoj Indiji ciklon je usmrtio oko 3.000 ljudi, a ogromni talasi su zbrisali čitava sela.

1981 – Umro je pisac i istoričar umetnosti i književnosti Milan Kašanin, pre Drugog svetskog rata direktor Narodnog muzeja u Beogradu i Muzeja kneza Pavla, a posle rata Galerije fresaka („Dva veka srpskog slikarstva“, „Umetnost i umetnici“).

1994 – Avijacija NATO je sa 36 bombardera iz baza u Italiji napala aerodrom Udbine posle pisma Franje Tudjmana UN u kojem je predsednik Hrvatske optužio krajiške Srbe da sa tog aerodroma napadaju Bosnu i Hercegovinu. To je bila najveća vazduhoplovna operacija Severoatlantskog pakta od njegovog osnivanja 1949.

Povezana vest:  Na današnji dan - 5. maj

1995 – Posle tronedeljnih pregovora u vojnoj bazi Rajt Peterson, u američkom gradu Dejtonu, predsednici Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije – Franjo Tudjman, Alija Izetbegović i Slobodan Milošević, parafirali su mirovni sporazum kojim je okončan rat u Bosni.

1995 – Argentina je izručila Italiji nacističkog oficira Eriha Pribkea (Erich Priebke), odgovornog za masakr 335 civila u Drugom svetskom ratu.

2000 – Napadom na policijsku stanicu u selu Končulj, u kojem su poginula četiri pripadnika srpskih snaga bezbednosti, obnovljeni su sukobi naoružanih Albanaca i srpskih snaga u Kopnenoj zoni bezbednosti na jugu Srbije.

2002 – Medjunarodni tužilac na Kosovu Antoni Rič podigao je optužnicu protiv nekadašnjeg komandanta OVK Rustema Mustafe, zvanog „Remi“, i još trojice bivših pripadnika OVK za ratne zločine na Kosovu od avgusta 1998. do sredine juna 1999.

2004 – U Ukrajini je održan drugi krug predsedničkih izbora, posle kojih su, zbog izborne kradje, na ulicama Kijeva izbili protesti hiljada pristalica kandidata opozicije Viktora Juščenka. Kriza je okončana 3 . decembra, kada je Ustavni sud doneo odluku da se drugi izborni krug poništi i izbori ponove 26. decembra, a tada je Juščenko izabran za predsednika Ukrajine.

Povezana vest:  Na današnji dan - 6. jun

2006 – U Beogradu je umrla kompozitorka, pijanistkinja i pesnikinja Ksenija Zečević.

2011 – Umrlla je En Mekafri (Anne McCaffrey), spisateljica, jedna od najpoznatijih žena u naučnoj fantastici, autorka serijala epske fantastike „Zmajevi jahači Perna“, dobitnica dve najznačajnije nagrade za SF/F stvaralaštvo: Hugo i Nebula.

2012 – Evropski pokret u Srbiji (EPuS) obeležio je 20 godina postojanja.

2012 – Mongolija je postala 57. zemlja članica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

2014 – Burkina Faso je dobila civilnu prelaznu vladu s diplomatom Mišel Kafandom na čelu, pošto je predsednik Blez Kompaore posle nasilnih protesta podneo ostavku posl 27 godina na vlasti. Privremena vlada je opstala do sredine septembra 2015. kada je vojska Burkine Faso preuzela vlast nekoliko nedelja pre izbora.

2015 – U Kuala Lumpuru (Malezija) održan je dvodnevni sastanak Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) koja okuplja 10 zemalja, i na kojem je jedna od glavnih tema bila borba protiv terorizma.

2017 – Robert Mugabe podneo je ostavku na dužnost predsednika Zimbabvea što se bio od 1987. Prethodile su demonstracije uz podršku vojske koja je preuzela vlast, a Mugabea držala u kućnom pritvoru.