sabac nasip

Upozorenje RHMZS na rast vodostaja mnogih reka

Republički Hidrometorološki zavod Srbije u najnovijem, noćašnjem hidrološkom upozorenju navodi da je na Kolubari kod Valjeva, Slovca i Belog Broda vodostaj iznad granica vanredne odbrane od poplava s tendencijom manjeg opadanja. 
Na Velikoj Moravi kod Ćuprije i Bagrdana očekuje se dostizanje granice vanredne odbrane od poplava u nedelju, 18. maja. 
Na Ljigu kod Bogovađe vodostaj je iznad upozoravajućeg nivoa sa tendencijom stagnacije i manjeg opadanja. 
Na gornjem toku Tamnave kod Koceljeva vodostaj je u stagnaciji I manjem opadanju, a nizvodno kod Ćemanovog Mosta vodostaj je iznad granice vanredne odbrane od poplava sa tendencijom stagnacije. 
Na Ubu vodostaj je u stagnaciji i nalazi se iznad granice vanredne odbrane od poplava sa tendencijom stagnacije i manjeg opadanja. 
Na Savi kod Jamene i Šapca vodostaj je iznad granice vanredne odbrane od poplava, a kod Sremske Mitrovice nešto ispod granice vanredne odbrane sa tendencijom većeg porasta do ponedeljka, 19. maja. 
Na gornjem toku Jadra kod Osečine i Zavlake vodostaj je u manjem opadanju, a nizvodno kod Lešnice u stagnaciji i kretaće se iznad granice vanredne odbrane od poplava u subotu, 17. maja. 
Na Drini kod Radlja vodostaj je znatno iznad upozoravajućeg nivoa sa tendencijom stagnacije i manjeg opadanja. 
Na Jasenici vodostaj je iznad granice vanredne odbrane od poplava sa tendencijom stagnacije i manjeg opadanja. 
Na Kubršnici, Resavi i Lugomiru granice vanredne odbrane od poplava su prevaziđene sa tendencijom stagnacije i manjeg opadanja. 
Na Mlavi i Peku vodostaji su iznad granica vanredne odbrane od poplava sa tendencijom manjeg porasta. 
Na Belom Timoku kod Zaječara i na Crnom Timoku kod Gamzigrada vodostaji su iznad upozoravajućih nivoa (mere pripravnosti) sa tendencijom manjeg porasta. 
Na slivu Toplice vodostaj će se kretati nešto iznad granice redovne odbrane od poplava sa tendencijom porasta. 
Na Moravici, Bjelici i gornjem toku Zapadne Morave vodostaji su iznad upozoravajućih nivoe sa tendencijom manjeg opadanja, a na donjem toku Zapadne Morave vodostaj će biti u umerenom porastu. 
Na Neri, Brzavi i Moravici vodostaji će se približiti upozoravajućim nivoima (merama pripravnosti). 

Povezana vest:  Džordž Aleksandar Luis ime novorođenog britanskog princa