Beograd na vodi vU obnovljenom zdanju Beogradske zadruge predstavljen „Beograd na vodi“
 
U rekonstruisanoj zgradi Beogradske zadruge u Karađorevoj ulici, koja je za svega tri meseca povratila svoj nekadašnji sjaj, danas je svečano predstavljen master plan projekta „Beograd na vodi“ („Belgrade Waterfront“). Maketu projekta, koju će od ponedeljka u ovom zdanju moći da vide svi zainteresovani, otkrili su Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Republike Srbeje, Siniša Mali, gradonačelnik Beograda, i Mohamed el Abar, izvršni direktor kompanije „Eagl Hills“.
Premijer Vučić je, zahvalivši investitoru iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohamedu el Abaru, istakao da će, kada sve bude završeno, ovaj deo grada biti jedno od najlepših mesta na svetu i da je uveren da će taj osećaj imati i svi građani Beograda i Srbije.
– Ova zgrada nije maketa, pogledajte okolinu, to izgleda kao muzejski eksponat. Izgled Karađorđeve ulice promenjen je ovom zgradom, a naš plan je da promenimo ovaj deo grada i lice Srbije koje treba da izgleda lepo i čisto kao ova zgrada. Želim da zahvalim gospodinu El Abaru, jer Srbija u obnovu ove zgrade nije uložila ni jedan jedini dinar, ovaj posao je u potpunosti obavljen njegovim novcem – rekao je premijer. On je podsetio da je na obnovi zgrade Beogradske zadruge radilo 300 domaćih radnika i da je to poklon našem gradu i, prema njegovim rečima, „nešto što će ostati za narednih 100 godina, kao što su se neki postarali da nam naprave ovu zgradu 1905. godine“.
On je primetio i da je veliki deo naše javnosti sumnjao u ovaj projekat.
– U toku su veliki i obimni radovi, oni koji se golim okom ne vide, ali se radi o usaglašavanju svih urbanističkih regula. Već krajem februara, a najkasnije 1. marta 2015. godine krećemo sa izgradnjom prve, „A“ faze projekta. To će biti četiri velika objekta, najveći šoping-mol na Balkanu i „Beogradska kula“, najveći, najvažniji i najlepši objekat koji će predstavljati novi simbol Beograda. Beograđani će već pre kraja 2016. godine moći da se dive ovoj velikoj kuli i prostoru oko kule, mostovima i mestima sa restoranima i kafićima. Beograd će sa ovim mestom postati najbolja turistička destinacija. I sada se vidi koliko je dobro što smo dobili i „Er Srbiju“, radićemo i moraćemo da radimo na povećanju kapaciteta aerodroma, a sve to činimo da bismo povećali zaposlenost, angažovali naše kompanije i poboljšali život ljudi u Srbiji – rekao je Aleksandar Vučić.
Vučić je rekao i da s ponosom može da kaže da su investitori veoma zadovoljni angažovanjem srpskih radnika, da je već formirano preduzeće „Beograd na vodi“ i da predstoji formiranje, kako je rekao, zajedničkog preduzeća Srbije sa arapskim prijateljima.
Premijer je obelodanio i da je upravo El Abar čovek koji je značajno finansijski podržao poplavljena područja i Obrenovac, ali je želeo da se nikada ne kaže koliko je i šta dao.
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali istakao je da prisustvujemo istorijskom danu za grad Beograd, ali i za celu našu zemlju iz više razloga.
– Prvo, ova renovirana zgrada će od ponedeljka biti prodajni i promotivni centar projekta „Beograd na vodi“ i svaki građanin Beograda i Srbije moći da na ovom mestu dobije sve potrebne informacije o ovom istorijskom projektu. Ovo je ujedno i prvi vidljivi rezultat saradnje grada Beograda sa preduzećem „Igl Hil“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i prvi korak ka početku realizacije projekta „Beograd na vodi“, istakao je Siniša Mali. On je precizirao da će zvaničano realizacija projekta otpočeti 2015. godine.
– Obnova ove zgrade je rezultat rada naših građevinskih radnika, što još jednom pokazuje da je projekat „Beograd na vodi“ pokrenuo našu građevinsku operativu i samim tim i celu privredu Srbije, kao i da će podstaći njen ekonomski oporavak – istakao je gradonačelnik.
Ova zgrada, kako je istakao, takođe pokazuje na koji se način Gradska uprava grada Beograda odnosi prema investitorima.
– Bili smo izuzetno efikasni u izdavanju svih potrebnih saglasnosti i dozvola, i zajedno sa investitorom uredili unutrašnjost i spoljašnost ovog predivnog zdanja. Na ovaj način ćemo i ubuduće raditi i biti na raspolaganju investorima, kako bi se ubrzao taj proces na obostrano zadovoljstvo. Realizacija projekata „Beograd na vodi“ je prioritet ove gradske vlasti – istakao je Mali i precizirao da se radi o uređenju oko 100 hektara zemljišta u Savskom amfiteatru, u vrednosti od 3,1 milijarde dolara. Predviđeno je da se na tom potezu izgradi između 1,8 i 2 miliona kvadrata stambenog, poslovnog, komercijalnog i prostora za kulturno-umetničku namenu.
Ovaj projekat će u potpunosti promeniti ne samo perspektivu ovog grada već cele Srbije, istakao je Mali i na kraju ukazao na simboliku skulpturalne kompozicije „Majke sa decom“, smeštene u galeriji obnovljenog zdanja.
–Ženska figura simbolizuje majku Srbiju, dok dve dečje figure predstavljaju simbol osiguranja i bankarstva. Početkom 20. veka, kada je napravljena ova zgrada, ona je bila simbol ekonomskog prosperiteta Srbije i proširenja grada Beograda ka reci Savi. Danas ovako obnovljena zgrada predstavlja simbol ekonomskog oporavka naše zemlje i izgradnje modernog grada – zaključio je Mali i zahvalio gospodinu Mohamedu el Abaru i njegovom timu na stvaranju timskog duha i pozitivne energije koja će nas sigurno dovesti do uspešne realizacije zacrtanog projekta.
Investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohamed el Abar zahvalio je Vladi Srbije na poverenju ukazanom njegovoj kompaniji i rekao da je zadovoljstvo i čast raditi u Srbiji. El Abar je rekao i da će cela investicija iznositi čak skoro četiri milijarde evra, da će biti građena modernom tehnologijom, ali da će duh grada kakav je Beograd ostati sačuvan.
– Mi smo u poslu menjanja i poboljšanja ljudskih života i to je najuzbudljivija stvar na svetu. Ovde to činimo zajedno sa gospodinom Vučićem i njegovim saradnicima u jednom divnom gradu kakav je Beograd. Mi želimo da poslove radimo dobro, pravedno i to radimo sa strašću. Tako smo radili i u Abu Dabiju, kada smo uložili 15 milijardi dolara u centar grada i izgradili „Burdž Kalifu“, najvišu zgradu na svetu. Sve je moguće, jedino pitanje za sve nas je da li smo dovoljno hrabri da pokušamo i da li to možemo da uradimo onako kako treba, sa strašću i pošteno. Siguran sam da možemo i zato mi predstavlja čast i zadovoljstvo što nam građani Beograda i Srbije veruju. Ovo će mnogo značiti svima, jer će otvoriti šansu za zapošljavanje i bolji kvalitet života i verujem da ćemo postići kvalitet koji je u ovom delu sveta nezabeležen – rekao je Mohamed el Abar.
Od ukupno 1,8 miliona kvadratnih metara bruto površine za izgradnju, 60 odsto biće stambeni prostor, 17 će pripasti komercijalnim površinama, a 15 odsto zonama za zabavu i kulturu. Među sadržajima će se, pored kule „Beograd“, naći osam hotela, 24 grupacije kancelarijskog prostora, Centralni park na 37,5 hektara, 6.000 stambenih jedinica, Savsko šetalište u dužini od 1,8 kilometara i mnogi drugi sadržaji.
Povezana vest:  VICE i AVON uz podršku Autonomnog ženskog centra ove godine zajedno, još glasnije u borbi protiv nasilja nad ženama