Catalonia flagKatalonija i dalje planira referendum 9. novembra

Regionalna vlada Katalonije i dalje planira da održi referendum o odvajanju od Španije 9. novembra, dok razmatra načine kako da ubedi španski Ustavni sud da ukine privremenu zabranu glasanja, javio je AP.
Portparol vlade Fransesk Homs rekao je da regionalna vlada sada ima zadatak kako da osigura da referendum bude održan.
Ustavni sud je u ponedeljak odlučio da suspenduje pripreme za referendum, uvažavajući argumente španske vlade da bi glasanje bilo nezakonito.
Homs je dao izjavu posle sastanka regionalne vlade s liderima regionalnih političkih partija koje podržavaju referendum.
Pronezavisna osećanja su buknula u Kataloniji poslednjih godina nakon što je španska vlada odbila da regionima da veću vlast, navodi američka agencija.
Poslednji pokušaj secesionističkog referenduma u Evropi bio je u Škotskoj prošlog meseca kada su glasači odlučili da ostanu u Ujedinjenom Kraljevstvu.
Prema najnovijim rezultatima objavljenim danas, anketa je pokazala da velika većina stanovništva Katalonije, njih 70,08 odsto, podržava održavanje referenduma o nezavisnosti od Španije.
Anketu je uradio Centar za istraživanje javnog mnjenja Katalonije (CEO), i prema rezultatima, samo 22,9 ispitanika u Kataloniji je protiv održavanja referenduma, dok je 6,4 odsto neopredeljeno, prenela je ruska agencija Ria-Novosti.

Povezana vest:  NASA bi mogla da otkrije vanzemaljski život u narednih 20 godina