meat-569073 1280

Hrana je ukusnija ako je jedemo kvalitetnijim escajgom

Nedavno britansko istraživanje otkriva da tip escajga koji koristimo tokom jela utiče na našu percepciju hrane.
Studija istraživača sa Univerziteta u Oksfordu, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Flavour, pokazala je da upotrebom kvalitetnijih, težih viljušaka i noževa stičemo utisak da je hrana koju jedemo ukusnija.
U eksperimentu je učestvovalo 130 gostiju jednog restorana u Edinburgu, u Škotskoj.
Svima je servirano isto jelo, ali sa različitim priborom.
Gosti koji su jeli sa kvalitetnijim escajgom (tri puta težim od ostalih) rekli su da je jelo izuzetno ukusno, a takođe su visoko ocenili njegov izgled i način posluživanja. Bili su spremni i da plate čak 15 odsto višu cenu od ostalih klijenata.
-Vrlo je verovatno da su ova pozitivna i negativna iskustva koja se pripisuju priboru implicitno ‘preneta’ na naš doživljaj hrane. Taj fenome je ono što nazivamo ‘transfer osećanja’ – objasnio je autor studije Čarls Mičel.
On smatra da korišćenje finijeg escajga povećava pažnju koju posvećujemo jelu pa samim tim i naše uživanje u njemu.

Povezana vest:  Od danas naša planeta živi na kredit