Naučnici su otkrili novi dokaz o izuzetnoj inteligenciji vrana.

Oko 3.000 kilometara od istocne obale Australije nalazi se idilično lepa Nova Kaledonija, ali najfascinantnija stvar na tim ostrvima su vrane.

Osim što su najpametnije ptice i što mogu da rešavaju probleme na nivou sedmogodišnjeg deteta, one prave sopstveni alat i znaju da će se nivo vode podići ako u nju bacite kamen ili neki drugi teški predmet, prenosi Sputnjik.

Povezana vest:  Elektronski uređaji remete san tinejdžera

Vrane na Novoj Kaledoniji naučnici proučavaju već dugo i nedavno su otkrili nešto na šta još nisu naišli kod tih životinja.

Kako piše „Nju sajentist“, vrane koriste pomoćni alat kako bi lakše nosile neke druge predmete – na primer, pomoću drvenog štapića prenose metalnu maticu.

To je navodno prvi put da neka životinja umeće jedan predmet u drugi da bi ga prenela na drugu lokaciju.

Povezana vest:  Hitno potrebna pomoć za Milicu Stević obolelu od tumora na mozgu

-Jedna je vrana pomoću štapića prenela predmet koji je bio prevelik da bi ga nosila u kljunu, što znači da joj je alat olakšao kontrolisanje predmeta – napisao je rukovodilac istraživanja na Univerzitetu Lund, Ivo F. Jakobs.

Naučnici, međutim, napominju da je reč o pticama koje su se izlegle u zatočeništvu, pa su dodatna istraživanja potrebna za ptice u prirodi.

Povezana vest:  Tri minuta posle ponoći počinje zima