Dobrotvorna organizacija BELhospice organizovaće 7. BELhospice dobrotvorni bal „Magija je u tvojim rukama” u subotu 26. novembra u hotelu Hyatt Regency Belgrade sa početkom u 19h. Ove godine, svoju podršku izgradnji prvog hospisa pružiće hor „Viva Vox” i plesna trupa „Una Saga Serbica”.

Tokom večeri biće predstavljen arhitektonski plan prvog hospisa u Srbiji koji će se nalaziti na opštini Zvezdara (Dvadesetog oktobra 14-16), a prijem prvih pacijenata u dnevnom centru hospisa očekuje se do sredine 2017. godine. Izgradnja stacionarne ustanove za smeštaj onkoloških pacijenata, čije je simptome bolesti nemoguće kontrolisati u kućnim uslovima, omogućiće pružanje najvišeg nivoa usluga palijativnog zbrinjavanja potpuno besplatno.

Povezana vest:  Potpisan memorandum o sos telefonu za žene žrtve nasilja

Kao i prethodnih godina, balu će prisustvovati oko 350 zvanica, predstavnika diplomatskog kora i korporativnog sektora, čije će prisustvo te večeri, kao i učešće na live i silent aukciji doprineti sakupljanju sredstava za rad BELhospice centra na pružanju besplatnog palijativnog zbrinjavanja onkološkim pacijentima i izgradnji prvog stacionarnog hospisa u Srbiji.

U Srbiji svake godine od malignih bolesti premine oko 20.000 pacijenata. Prema statističkim podacima, 33.4% umire u bolnicama, a za ostale ne postoje validni podaci. Ovi „skriveni“ pacijenti su jedan od gorućih problema u društvu zato što je palijativno zbrinjavanje dostupno malom broju pacijenata. U Beogradu i ostatku Srbije, još uvek ne postoji stacionarni hospis, ustanova koja pruža multidisciplinarno palijativno zbrinjavanje onkološkim pacijentima u odmaklim fazama bolesti i podršku njihovim porodicama.

Povezana vest:  Sahranjena Jovanka Broz