Pod sloganom „Vakcina sprečava. Srbija protiv raka grlića materice“ u Srbiji se od 22. do 28. januara obeležava Nedelja prevencije raka grlića materice. Osnovni cilj kampanje, koju sprovodi udruženje građana Roditelj, uz podršku Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, jeste unapređenje javne svesti o značaju i mogućnostima prevencije raka grlića materice imunizacijom.

Gordana Plemić, predsednik udruženja Roditelj smatra da da je podizanje svesti roditelja o značaju primarne prevencije oboljenja koje izaziva humani papiloma virus (HPV) ključno u borbi sa ovom vrstom kancera.

„U Srbiji svake godine od raka grlića materice oboli oko 1.250, a umre 470 žena. Svakoga dana izgubimo jedan život, jedna majka, sestra, baka.. strada od ove bolesti. S toga je cilj naše kampanje da podignemo svest stanovništva, a posebno roditelja, o mogućnostima prevencije svih bolesti izazvanih HPV virusom. Najbolji način zaštite od humanog papiloma virusa, uzročnika kancera grlića materice, je vakcina, koja se u svetu veoma uspešno primenjuje već deset godina, a nadamo se, u 2017. godini biće dostupna i našim građanima“, rekla je Gordana Plemić, predstavnica udruženja građana Roditelj.

Povezana vest:  Evropska atletika predložila prepravljanje svetskih rekorda

Ministarstvo zdravlja podržalo je kampanju „Vakcina sprečava. Srbija protiv raka grlića materice“ uz čvrstu opredeljenost Vlade Republike Srbije da se u narednom periodu stopa smrtnosti od ovog kancera drastično smanji i konačno u Srbiji pobedi rak grlića materice.

Ministarstvo zdravlja je na osnovu preporuke Republičke stručne komisije za infektivne bolesti, Republičke stručne komisije za ginekologiju i predloga Instituta za Javno zdravlje preduzelo sve potrebne mere, te će u 2017. godini  i zvanično početi dobrovoljna HPV imunizacija dečaka i devojčica uzrasta od 12 godina  i to na teritoriji cele zemlje“, istakao je nedavno Berislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, Spektakl u „Pioniru“: Beogradu gostuje ljubljanska Olimpija

U okviru Nedelje prevencije, koja se u Srbiji održava istovremeno kao i u drugim zemljama Evrope, biće organizovane javne tribine i predavanja za zaposlene u Privrednoj komori Srbije i Službenom glasniku kao i u drugim kompanijama i organizacijama, gde će roditeljima, od strane eminentnih lekara, imunologa, ginekologa i pedijatara, biti pružene sve informacije o HPV vakcini, njenoj primeni, delovanju, efektima i bezbednosti. Pored toga, celokupan repertoar Ustanove kulture „Vuk Stefanović Karadžić“ biće posvećen prevenciji i borbi protiv karcinoma grlića materice, a svi putnici Aerodroma Nikola Tesla biće u prilici da se na štandu udrženja Roditelj informišu o važnosti i mogućnostima primarne prevencije raka grlića meterice.

Povezana vest:  Ivani Španović i treneru Obradoviću po 20.000 evra od Vlade Srbije