U proteklih 12 meseci, u Austriji, Hrvatskoj, Češkoj, Severnoj Makedoniji, Poljskoj, Srbiji, Slovačkoj, Sloveniji i Mađarskoj, značajno se povećao broj ispitanika koji veruju da će se rusko-ukrajinski rat nastaviti i narednih nekoliko godina.

Prema istraživanju koje je sproveo CEPER, u devet od 12 zemalja Centralne Evrope više ispitanika misli da će rat potrajati godinama, nego što je to bio slučaj pre godinu dana.

U januaru 2023. ni u jednoj od ispitanih zemalja nije bilo više od 46% ispitanika koji su verovali da će sukob trajati godinama. Međutim, uoči druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, u polovini zemalja između 51 i 63 odsto ispitanika deli takvo mišljenje.

Ispitanici iz Srbije prošle godine bili su najuvereniji (62 odsto) da će se neprijateljstvo završiti do kraja 2023. godine, a u januaru 2024. samo 42 odsto naših sugrađana smatra da će primirje ili mir biti postignuti do decembra ove godine. U Srbiji, 35 odsto ispitanika misli da će rat trajati godinama.

Povezana vest:  Dečak rođen sekund posle ponoći u GAK Narodni front

Druga godišnjica invazije na Ukrajinu obeležava se 24. februara. Dve godine nakon početka sukoba stanovnici 12 zemalja Centralne Evrope učestvovali su u istraživanju o očekivanjima u vezi sa okončanjem rusko-ukrajinskog rata.

Za razliku od većine zemalja u regionu, 2024. godine u Rumuniji, Crnoj Gori i Bugarskoj procenat ispitanika koji očekuju da se rat završi do kraja tekuće godine povećao se u odnosu na istraživanje sprovedeno pre godinu dana.

S druge strane, u preostalih devet zemalja ispitanici su manje skloni da veruju u mogućnost skorijeg prekida rata nego što su verovali pre godinu dana – u regionu je osnaženo osećanje da će sukob dugo trajati. Na početku 2024. godine Česi i Austrijanci najmanje veruju da će se neprijateljstvo uskoro okončati, pri čemu 63 odsto ispitanika u ovim zemljama očekuje da će se ratovati i narednih godina. Pre 12 meseci, ni u jednoj od anketiranih zemalja apsolutna većina ispitanika nije očekivala dugogodišnji rat. Sada, međutim, u Austriji, Češkoj, Hrvatskoj, Poljskoj, Sloveniji i Mađarskoj više od polovine ispitanika očekuje da će se rat odužiti. Raspoloženje u korist ove pozicije ojačalo je i u Severnoj Makedoniji – sa prošlogodišnjih 29, procenat se ove godine povećao na 34 odsto.

Povezana vest:  Tribina: Poremećaji ishrane - kako ih prepoznati i kako ih lečiti?, ponedeljak 5.12.

U 2023, u osam zemalja u kojima je sprovedeno istraživanje bar 40 odsto ispitanika smatralo je da se konflikt može rešiti u roku od godinu dana. Ove godine, međutim, u devet zemalja manje od 36 odsto ispitanika veruje da se sukob može okončati krajem 2024. Ukratko, Centralna Evropa čeka drugu godišnjicu ruske invazije spremna na dugogodišnji rat.

Povezana vest:  Vanredno stanje zbog padavina u Kragujevcu

Metodologija

Istraživanje javnog mnjenja sprovedeno je u 12 zemalja centralnoevropskog regiona: Austriji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Rumuniji, Srbiji, Slovačkoj, Sloveniji i Poljskoj. Podaci su prikupljeni telefonom između 9. januara i 1. februara 2023. i između 8. januara i 7. februara 2024. Istraživanje je sprovedeno na 1.000 ispitanika po zemlji. Uzorak po zemlji je reprezentativan prema polu, starosti i tipu naselja.