Sahranjen patrijarh Pavle

LU5Z0819Srbija se danas oprostila od patrijarha srpskog Pavla. Patrijarhov život i dve decenije na tronu Srpske pravoslavne crkve obeležile su duhovnost i skromnost, te je i sam čin sahrane, u manastiru Rakovica bio baš takav.
Sahranjen je, po sopstvenoj želji, na groblju manastira Svetih arhangela. Telo patrijarha Pavla položeno je kraj groba patrijarha Dimitrija, koji se na čelu Srpske pravoslavne crkve nalazio od 1920. do 1930. godine.
Pomen su služili vaseljenski patrijarh Vartolomej i mitropolit crnogorsko -primorski Amfilohije sa arhijerejima i sveštenstvom, a pročitana je poruka patrijarha Moskovskog i sverusije Kirila.
Sahrani su, uz najviše crkvene velikodostojnike SPC i drugih pravoslavnih crkava, prisustvovali predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković, predsednica parlamenta Slavica Djukić Dejanović , premijer Republike Srpske Milorad Dodik, predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić, princ Aleksandar Karađorđević i nekadašnji predsednik SRJ i premijer Srbije Vojislav Koštunica.
Od stranih zvaničnika na opelu su bili predsednik Crne Gore Filip Vujanović, predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, zamenik ministra spoljnih poslova Grčke Dimitris Drucas, potpredsednik vlade Bugarske Cvetan Cvetanov, predstavnici ministarstva spoljnih poslova Kipra, zatim savetnici predsednika Hrvatske Budimir Lončar i Siniša Tatalović, delegacija slovenačke vlade, kao i predstavnici diplomatskog kora. 
Opelu na Svetosavskom platou prisustvovali su i nadbiskup Stanislav Hočevar, muftija Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić, kardinal Anđelo Sodano, kao predstavnik Vatikana.
Građani Srbije i oni koji su im se pridružili iz susedstva od patrijarha Pavla su se oprostili na opelu ispred Spomen-hrama Svetog Save.
Svetosavski plato na Vračaru i okolne ulice bili su premali da prime sve građane koji su na taj način odali poslednju počast svom duhovnom vođi, a sam patrijarh je u testamentu zatražio od vernika da ga, umesto cvećem i vencima, isprate prilozima za gradnju Hrama Svetog Save.
Opelo su služili patrijarh vaseljenski Vartolomej i čuvar trona Srpske pravsolavne crkve mitropolit Amfilohije sa episkopima i sveštenstvom, a molitvu za pokoj duše patrijarha Pavle sasluživali su i poglavari drugih pravoslavnih crkava, patrijarh Rumunske pravoslavne crkve Danilo, arhiepiskop Albanske pravoslavne crkve Anastasios i mitropolit Pravoslavne crkve čeških zemalja i Slovačke Hristifor.
LU5Z0786Mitropolit Amfilohije je rekao da je patrijarh Pavle svojim delom bezbroj puta potvrdio dvehiljadugodišnju istoriju crkve.
-Samo pravi čovek može da posvedoči prisustvo Boga, a on je ovaploćivao Jevanđelje i bio je hodeće Jevanđelje – rekao je mitropolit Amfilohije
I predsednik Srbije Boris Tadić oprostio se od upokojenog patrijarha, istakavši da je zahvalan zbog njegovih dela i moralnih pouka koje je ostavio u nasleđe srpskom narodu. 
-Verujem da delim mišljenje građana izražavajući zahvalnost patrijarhu Pavlu što je uvek postojao i što postoji ispred svih nas svojim delom i rečima da uvek budemo ljudi i da nikada na zlo drugih ne odgovaramo zlom u sebi“, rekao je predsednik Tadić.
Pogrebna povorka sa telom patrijarha Pavla, koja je krenula oko 9 i 50 iz Saborne crkve, stigla je u 10 i 50 ispred Hrama svetog Save na Vračaru. 
Otvoreni kovčeg sa telom patrijarha Pavla iz crkve u 9 i 45 izneli su episkopi SPC, a pogrebnu povorku predvodili su crkveni velikodostojnici. Ispred pogrebne povorke krst patrijarha nosio je njegov praunuk Dušan. 
U pogrebnoj povorci, koja se kretala ka Hramu svetog Save i koja je neprekidno narastala od naroda koji se pridruživao, išli su i gradski i republički zvaničnici, predstavnici pravoslavne i rimokatoličke crkve, studenti bogoslovije, veroučitelji. 
Počasnu gardu formirali su pripadnici žandarmerije, pitomci vojne akademije, vatrogasci i mladići i devojke obučeni u narodne nošnje iz svih krajeva Srbije. 

Povezana vest:  Britanija: Svako deseto dete ne zna da živi na Zemlji