Nelson MandelaMandela neće biti isključen s aparata

Bivši lider Južnoafričke Republike Nelson Mandela nalazi u bolnici u kritičnom stanju četvrtu sedmicu, nakon što su lekari odlučili da ga ne isključuju sa aparata za veštačko održavanje.
U međuvremenu, advokati njegovog unuka planiraju da podnesu zvaničanu žalbu na sudski dokument u kojem se, kako oni kažu, lažno tvrdi da se Mandela nalazi „u stalnom vegetativnom stanju“.
Heroj borbe protiv aparhejda je i dalje u teškom, nepromenjenom stanju, rekao je za AFP predstavnik južnoafričke vlade Mek Maharadž.
Mandela se nalazi u kritičnom, ali stabilnom stanju nakon što je 8. juna primljen zbog infekcije pluća.
U jednom sudskom dokumentu od 27. juna, koji se tiče porodične grobnice, navedeno je da su lekari savetovali da se Mandeli isključe aparati za održavanje u životu jer se on „stalno nalazi u vegetativnom stanju“, ali je ta fraza u kasnijim saopštenjima izbačena.
Južnoafrička vlada je saopštila da je do takve izjave porodice došlo zbog spora i porodičnih razmirica oko grobova Mandelinih rođaka.
Vlada je nedavno pozvala Mandelinu porodicu da „prijateljski“ razreši taj sve žešći spor oko poslednjeg počivališta borca protiv aparthejda.
-Žalosno je da postoji takva zavada između članova porodice i mi bismo želeli da se taj spor reši prijateljski, što je pre moguće ,- rekao je portparol južnoafričkog predsednika Džejkoba Zume u intervjuu za agenciju AFP.

Povezana vest:  PRESTOLONASLEDNIK ALEKSANDAR DUBOKO POGOĐEN SMRĆU MITROPOLITA AMFILOHIJA