diana1Novi podstrek teoriji o ubistvu princeze Dajane

Skotlang jard ispituje nove informacije o pogibiji princeze Dajane i njenog prijatelja Dodija Al-Fajeda u Parizu 1997. godine, a po pisanju britanskih medija otkriće se da je moguće da su ih ubili pripadnici elitne jedinice britanske vojske.
Britanska policija je u subotu saopštila da „razmatra inforamcije koje su joj nedavno dostavljene… i da će proceniti njihov značaj I pouzdanost“.
Skotland jard je saopštio da će procenu izvršiti specijalizovani istražitelji kriminalne policije, ali nije otkrio nikakav detalj o kakvim se podacima radi.
Britanski mediji navode, pozivajući se na jedan vojni izvor, da je informacije prenela Skotland jardu Kraljevska vojna policija.
Informacije su navodno izbile na videlo tokom nedavnog suđenja Deniju Najtingejlu, pripadniku Specijalne vazduhoplovne službe (SAS), elitne jedinice britanskih komandosa, koji je okrivljen za ilegalno posedovanje oružja, piše list Dejli Telegraf.
Jedna od informacija, kako piše list, navodi da je ta elitna vojna jedinica „odgovorna za smrt princeze Dajane“.
Informacije su dali tast i tašta jednog vojnika SAS-a, pod šifrom „vojnik N“ koji je bio ključni svedok na suđenju svom kolegi zbog oružja. I on je okrivljen za ilegalno posedovanje oružja.
„Vojnik N“ je navodno priznao svojoj bivšoj supruzi da je njegova jedinica „organizovala“ smrt princeze, a operacija je kasnije „prikrivena“, piše britanski list.
Policija koja ne govori ništa o novim informacijama, saopštila je da se za sada ne pominje ponovno otvaranje istrage kao i da se otkriveni podaci ne odnose na „operaciju Padžet (Paget)“.
To je bilo šifrovano ime policijske istrage o brojnim teorijama zavere u vezi automobilske nesreće u Parizu u kojoj su poginuli princeza Dajana i njen prijatelj. Istraga je zaključila da su sve te teorije bile neosnovane.
Portparol kraljevske porodice rekao je da prinčevi Vilijam i Hari, Dajanini sinovi, kao i služba njenog bivšeg supruga princa Čarlsa, Klarens Hause, nemaju komentar. Britansko ministarstvo odbrane takođe je odbilo da komentariše.
Bez komentara je i Mohamed Al-Fajed, otac princezinog ljubavnika Dodija Al-Fajeda.
Ove vesti pojavile su se na nekoliko dana od 16. godišnjice smrti princeze, Dodija Al Fajeda i njihovog šofera Anrija Pola, koji su poginuli 31. avgusta 1997. u automobilskoj nesreći u Parizu. Nesreću je preživeo samo telohranitelj Trevor Ris-Džouns.
Istrage koju su sprovele francuska i britanska policija zaključile su da se nesreća desila jer je pijan vozač Anri Pol izgubio kontrolu nad „mercedesom“ dok je prebrzo vozio da bi pobegao foto-reporterima – „paparacima“ koji su ga na motorima i u automobilima jurili ulicama Pariza.
Posle šestomesečne istrage porote Visokog suda u Londonu zadužene da se izjasne o uzroku pogibije, aprila 2008. su takođe zaključile da se je to bio „izuzetan nemar“ vozača Anrija Pola.
Dodijev otac Mohamed al-Fajed optužio je princa Filipa, supruga britanske kraljica Elizabete Druge da je naredio Dajanino ubistvo da bi se sprečilo da se Dajana – majka budućeg engleskog kralja, uda za
muslimana.
Princeza Dajana, bivsa supruga princa od Velsa Carlsa i majka prinčeva Vilijama i Harija, imala je 36 godina kada je poginula, a Dodi al-Fajed 42.

Povezana vest:  Elektronski uređaji remete san tinejdžera