Jedna od karakteristika našeg menataliteta jeste da volimo da polemišemo, ulazimo u debate, jasno branimo i veličamo „naše“ i diferenciramo se u odnosu na ostale nacije. Tvorci serije “Pansion Evropa”, koja se emituje svakog radnog dana u okviru emisije “Tako stoje stvari” na RTS1, su se poigrali upravo sa ovim našim osobinama, a kao glavnu temu oko koje glavni junaci ulaze u debatu stavili su Evropsku uniju, njene najprepoznatljivije vrednosti, kao i predrasude koje o njima vladaju u Srbiji.

Povezana vest:  TV Duga sat organizovala Dugino poselo 2011 i izbor za hit godine 2010

Zabrana proizvodnje domaćih tradicionalnih proizvoda, zabrana lečenja prirodnim lekovima i alternativnom medicinom, propisane dimenzije voća i povrća, uvrženo mišljenje da Srbi jedu puno mesa za razliku od evropljana, koji su mahom vegani i vegeterijanci, samo su neke od predrasuda i mitova koji vladaju u našem društvu.

Serija “Pansion Evropa” ima sasvim novi pristup ovoj tematici. Kratke, edukativne forme, ova serija na zabavan i duhovit način razotkriva najčešće stereotipe i objašnjava šta Evropska unija suštinski donosi. Pored komičnih zapleta, kroz seriju su predstavljene i brojne zanimljivosti o Evropskoj uniji. Jedna od njih je mišljenje da je Srbija lider u plasiranju mitova o Evropskoj uniji, iako je to zapravo Engleska.

Povezana vest:  Zvezda Vampriskih dnevnika Nina Dobrev i Ian Somerhalder ponovo zajedno

“Pansion Evropa” prati dogodovštine članova porodice Belimarković i dešavanja u njihovom porodičnom pansionu, u kome će oni biti domaćini gostima iz Evrope. Glumačka ekipa koju čine Bora Nenić, Dušanka Stojanović Glid, Branislav Zeremski, Uroš Jovčić i Dostana Nikolić, dočaraće gledaocima duh Evrope, ali i doneti mnogo smeha i zabave. Seriju je režirao Ognjen Janković, dok su potpisnici scenarija: Vuk Ršumović, Aleksa Ršumović, Luka Kurjački i Dijana Karanović. Tim zadužen za produkciju serije čine: Jovana Mijović, Dragan Đurković i Marko Karadžić.

Povezana vest:  VELIKI BRAT 2011, Burna noć

Ukoliko niste bili u prilici da gledate dosadašnje epizode serije, možete ih pogledati na sajtu www.pansionevropa.rs, a premijerne epizode “Pansion Evropa” će se emitovati svakog radnog dana u okviru emisije “Tako stoje stvari”, neposredno pre početka Dnevnika u 12 časova, do 31. maja.