NATIONAL GEOGRAPHIC WILD će ovog februara predstaviti serijal posvećen velikim mačkama, u okviru koga će prikazati sedam novih premijera tokom mesec dana. Prikazujući iznenađujuće ponašanje i inspirišuće priče velikih mačaka iz celog sveta, svake godine NATIONAL GEOGRAPHIC WILD kanal baca svetlo na ova prelepa stvorenja kako bi podsetio ljude na njihovu borbu i to koliko su one važne za naš svet. Premijera Meseca velikih mačaka je 3. februara u 18:00 na kanalu NATIONAL GEOGRAPHIC WILD.

Mesec počinje emisijom Rađanje čopora, Dereka i Beverli Džoubert i prati neverovatno putovanje povratka lavova u rezervat u Bocvani. Oni prate put odrastanja jedne ženke i mladunčeta do stvaranja pravog pravcatog čopora. Kraljevstvo leoparda priča priču o Karuli, ženki leoparda koja je vladala svojim južnoafričkim kraljevstvom duže od decenije, kao i o mukama njenih naslednika.

U do sada retko viđenim ponašanjima u specijalu Čovek protiv pume, voditelj Bun Smit posmatra pume koje love pingvine u Patagoniji. Sudar tigrova prati priču uporne majke tigrice koja rizikuje sve da bi odgajila svoje mladunce, a Kraljičin režim istražuje ulogu lavice u čoporu.

Mesec velikih mačaka je Više od televizijskog programa – to je produžetak Inicijative velikih mačaka, dugotrajne posvećenosti Društva National Geographic da zaustavi smanjenje broja velikih mačaka u svetu. Ovaj globalni program podržava istraživanje na terenu i zaštitu najvećih mačaka na planeti. Za više informacija o Inicijativi velikih mačaka i tome kako možete da se priključite, posetite: NatGeoBigCats.org.

Povezana vest:  PREMIJERA 1 sezone serije “Oprema za daleki sever” na Discovery kanalu

Pregled emisija tokom Meseca velikih mačaka

Rađanje čopora

Premijera 3. februara u 18:00

U Selindi u Bocvani, lavovi su izlovljeni skoro do istrebljenja, ali zahvaljujući zaštiti, brojnost njihove populacije povećala se sa 2 na preko 60. Pogledajte neverovatnu priču o preživljavanju kroz oči preživelih lavova. Pratite šest lavića dok upoznaju svet i uče da love, druže se i prežive u bujnoj divljini.

 Lavovi koji se penju po drveću

Premijera 3. februara u 18:50

Biolog velikih mačaka Aleksander Bračkovski je na zadatku. Ima 90 dana da prebroji lavove u Ugandi i sazna kako populacija napreduje. Ovo nisu obični lavovi. Čopori Nacionalnog parka kraljice Elizabete, većinu vremena provode na drveću.

Kraljevstvo leoparda

Premijera 10. februara u 18:00

Karula, kraljica Đuma vladala je nad rezervatom pustinje Sabi u Južnoj Africi duže od decenije. Kroz svoju vladavinu izdržala je suše, teritorijalne napade i odvraćala glad. Imala je tri udvarača, šestoro mladunčadi, koji su imali još pet svojih mladunčadi. Njeno kraljevstvo bilo je snažno, ali nje više nema. Tandi, Šedou i Ksongil su najstarije Karuline ćerke. Jedna od njih biće nova kraljica. Ali kad se uljez ušunja u njihovu teritoriju, sa namerom da preuzme krunu, da li će sestre staviti porodične vrednosti ispred svih ostalih?

Povezana vest:  Ultimativno ludovanje u novoj MTV-jevoj seriji "Acapulco Shore"

Lov ženke leoparda

Premijera 10. februara u 18:50

Kada se surova bitka sa muškim leopardom završi smrću njenog mladunčeta, Malika mora da se povrati nakon gubitka. U borbi za opstanak, suprotstavlja se nemilosrdnim neprijateljima i mora da izađe iz svoje zone sigurnosti.

Sudar tigrova

Premijera 17. februara u 18:00

Dva kraljevske bengalske tigrice u Rantamboru u Indiji su sestre i rođene ubice. One su unuke najpoznatije kraljevske tigrice na svetu i naslednice njenog trona. Žive u raju koji predstavlja jedan od poslednjih rezervata za tigrove na svetu. Žele samo jedno: da uklone svoju majku, pobede jedna drugu i vladaju suvereno. Ovo je njihova priča. 

Povezana vest:  Počinje deveta sezona kviza Potera

Čovek protiv pume

Premijera 24. februara u 18:00

Stručnjak za velike mačke Bun Smit putuje u Patagoniju da bi posmatrao pume koje uspevaju da prežive u divljini pod pojačanim merama zaštite. Mačke nisu naučile da se plaše ljudi, što ovo mesto čini jedinim na svetu gde ljudi mogu da promatraju njihovo ponašanje iz blizine. Boni je fasciniran time kako pume love pingvine, što je izuzetno retka pojava. Sve se preokreće kad velika mačka počne da uhodi njega i kada dođe u situaciju da se suoči sa gladnom majkom.

Kraljičin režim

Premijera 24. februara u 18:50

Lav je kralj zveri, ali lavica je prava sila na prestolu. Ona je lovac od 135 kg. Deo je čopora koji zajedno napada plen i nemilosrdno nadgleda granice svoje teritorije. Lavica neće dozvoliti da bilo šta ugrozi vladavinu njene porodice. Kroz stvaranje savezništava i surovo uklanjanje neprijatelja, osvaja zemlju kako bi njome vladala slobodno.

PHOTO: National Geographic i Beverly Joubert