Hvaljen od Njujork tajmsa kao “neverovatan dar svima onima koji veruju da još nije dostignuta granica ljudskih sposobnosti, film “Slobodno penjanje”,  nominovan za Oskara i dobitnik nagrade Bafta, doživeće svetsku premijeru 3. marta, bez reklama, na kanalu National Geographic u 20:55, svega nekoliko sati nakon premijere u SAD. Kerolajn Bernstajn, izvršna potpredsednica za autorski sadržaj i dokumentarne filmove za National Geographic, podelila je vesti na novinarskoj turneji Udruženja televizijskih kritičara u Kaliforniji, tokom specijalne prezentacije uz prisustvo glavnog aktera filma, Aleksa Honolda.

Od nagrađivane snimateljke Elizabet Čai Vaserhalji i svetski poznatog fotografa i planinara Džimija Čina, reditelja filma “Meru”, nominovanog za Oskara, dolazi film “Slobodno penjanje”, neverovatan i intiman portret slobodnog penjača Honolda. On se priprema da ostvari svoj san: da se popne uz ivicu najpoznatije stene na svetu… 975 m visokog El Kapitana u Nacionalnom parku Josemiti. Honold će se penjati u “free solo” stilu – bez konopca.

Alex Honnold free soloing the Scotty-Burke offwedth pitch of Freerider on Yosemite’s El Capitan. (National Geographic/Jimmy Chin)

Slobodno penjanje je triler koji će vas držati na ivici sedišta. To je inspirativna priča o sportisti koji ispituje mogućnosti svog tela i uma, na putovanju da postigne nemoguće i priča koja otkriva lične žrtve koje podnose oni koji teže savršenstvu. Dok alpinista počinje svoje pripreme, samopouzdanje koje je gradio decenijama polako počinje da opada, jer Honold pronalazi ljubav, što ugrožava njegovu usredsređenost i donosi povrede i nove uspone . Vaserhalji i Čin prelepo ovekovečuju trenutke Honoldove ljudskosti, kao i neverovatan poduhvat penjanja, sa neverovatnom veštinom snimanja. Rezultat svega je pobeda ljudskog duha.

Povezana vest:  Premijera nove serije "Velika" 16. maja na HBO GO-u

Tokom svog emitovanja u bioskopima, film Slobodno penjanje postavio je nekoliko rekorda u bioskopskom emitovanju, uključujući i najviše gledalaca po ekranu emitovanja za dokumentarac, tokom svog prvog vikenda emitovanja (28. septembra 2018) i najveću zaradu za dokumentarac tokom svog emitovanja u 19. nedelji nakon premijere. Sada, dok ulazi u svoju 20. nedelju emitovanja, film je drugi dokumentarac u SAD po zaradi (i prvi po zaradi među filmovima nominovanim za Oskara). Film ima najveću zaradu za dokumentarac u 2018. u Ujedinjenom Kraljevstvu i jedan je od 20 najboljih dokumentaraca u Americi i Australiji. Nagrađivan je sa 3 nagrade američkih filmskih kritičara, tri nagrade Filmsko oko, nagradama za najbolji dokumentarac od Udruženja američkih filmskih urednika kao i nagrade za najbolji dokumentarac od Udruženja američkih producenata i Udruženja američkih reditelja, ali i mnogim drugim nagradama iz filmske industrije.

Alex Honnold peers over the edge of Glacier Point in Yosemite National Park. He had just climbed 2000 feet up from the valley floor. (National Geographic/Jimmy Chin)

“Kada smo pravili ovaj film, nismo mogli ni da zamislimo kakav odgovor ćemo dobiti.“, kažu reditelji Vaserhalji i Čin. “Iako većina nas ne bi ni sanjala o slobodnom penjanju na 914 m, Aleksova priča o hrabrosti, posvećenosti i odlučnosti veoma je humana i sa njom se čovek lako poistoveti. Drago nam je što radimo sa kanalom National Geographic i kompanijom Fox Home Entertainment, i presrećni smo što će Aleksova priča nastaviti da nadahnjuje ljude da sanjaju velike snove.”

Povezana vest:  Premijera nove serije "Potomci", nastavka „Vampirskih dnevnika“ 26. oktobra na HBO GO

Entertainment Weekly proglasio ga je jednim od deset najboljih filmova godine i hvaljen je od strane kritičara po celom svetu kao “jedan od najprimamljivijih dokumentaraca godine”, ”neverovatan” i “vizuelno zapanjujuć”.

“Ne samo što je inspirativna poruka o upornosti i odlučnosti, Slobodno penjanje je i neverovatno snimateljsko ostvarenje, koje prikazuje lepotu i veličanstvenost naših nacionalnih parkova”, kaže Bernstajn. “Film služi kao moćni podsetnik na to da svi imamo obavezu da čuvamo prirodu koja nas okružuje.”

Povezana vest:  Premijera druge specijalne epizode nagrađivane HBO serije "Euforija" 23. januara

Film Slobodno penjanje prvi put je emitovan na Filmskom festivalu u Teljurajdu, potom je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, gde je odlično prihvaćen i emitovan je na više od 30 filmskih festivala u svetu, uključujući i Međunarodni festival dokumentarnog filma u Amsterdamu, Filmski festival u Adelejdu, Filmski festival Mil Velija, Festival dokumentarnog filma u Njujorku i filmski festival Savane.

PHOTO: Copyrights National Geographic