Selekciona komisija domaćeg Festivala drama i serija FEDIS odabrala je 13 televizijskih serija, koje će se takmičiti za nagradu “Zlatna Arena” 29. i 30. septembra u Domu omladine.

U komisiji za jubilarno 10. izdanje festivala nalaze se Filip Feti Dautović, filmski i TV producent, i profesor na FDU, Dejan Dabić, urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra i Dragan Nikolić, urednik filmske redakcije Doma omladine Beograda.

Selekcija je pružila izbor od dužih i mini TV serija, koje su premijerno prikazane tokom sezone 2019/2020. na domaćim televizijskim kanalima.

U trku za “Zlatnu Arenu” ulaze TV serije “Delirijum tremens” Gorana Markovića (mini serijal od 4 epizode prema filmu, ali i predstavi BDP-a), “Psi laju, vetar nosi”, druga sezona (RTS 1), po scenariju Radoša Bajića, krimi drama “Grupa” (RTS 1) ekipe autora pisaca i reditelja, sportska melodrama-telenovela “Žigosani u reketu” – drugi ciklus (Nova S) Danila Bećkovića i drugih reditelja.

Povezana vest:  Prve slike epske prerade “Rata svetova” u obradi studija Urban Myth films

Priznanju se nada i tim neobične serije “Dug moru” (Superstar TV i RTS 1) u produkciji kuće Monte Royal Picuters, koju potpisuju reditelj Goran Gajić, Bojana Maljević, Bojan Maljević, Stevan Koprivica i drugi.

U konkrenciji će se naći i hvaljena serija kanala Nova S – “Senke nad Balkanom” (sezona 2) Dragana Bjelogrlića, peti serijal “Vojne akademije” (RTS 1) Dejana Zečevića, “Švindleri” Miroslava Lekića (Superstar TV i RTS 1), “Tajkun” (Superstar TV i RTS 1) Miroslava Terzića, “Južni vetar” Miloša Avramovića, mini serija “Kalup” (Superstar TV i RTS 1) Vuka Ršumovića, licenca sitkoma “Slatke muke” (Superstar TV i Prva), kao i krimi priča – 4. sezona “Ubice mog oca” Predraga Gage Antonijevića (Nova S).

Povezana vest:  Šesta sezona serije "OKRUŽEN MRTVIMA" od 12. oktobra samo na kanalu Fox

Osnivač i direktor FEDIS festivala Nenad Milenković u saopštenju je izjavio da je konkurencija na manifestaciji najjača do sada i da se zato morala uvesti uloga selektora, jer je prošle godine premijerno emitovano više od 20 TV i mini serija, različitih žanrova, tematike i kvaliteta.

“Kao i u svetu, tako i kod nas, TV serije su preuzele primat ostalim sadržajima i očekujem žestoku borbu za nagrade. Iz tog razloga uveli smo Stručni žiri, koji broji 12 članova iz svih branši: glumaca, reditelja, scenarista, montažera, novinara, kako bi donesena odluka bila što objektivnija”, naveo je Milenković

Povezana vest:  Nova avantura o sprovođenju zakona na Discovery kanalu “PRAVDA U MRAČNIM ŠUMAMA”