Svet su počele da okupiraju scene kao iz fimova o apokalipsi. Kinezi spaljuju čitave kolonije slepih miševa, dok je u Evropi do sada ubijeno više od milion kuna (inače gajenih kako bi se od njih “pozajmilo” krzno). Sve to – iz predostrožnosti od širenja koronavirusa, koji od početka 2020. godine hara čitavom planetom. Kako to otkrivamo u specijalnom dokumentarcu kanala National GeographicLovci na viruse” , koji je na program u nedelju 22. novembra od 22.00 ovi sisari (slepi miševi u Kini, kune najviše na holandskim i španskim farmama) stradaju zbog pretpostavke da Kovid 19 vodi poreklo od životinja, tačnije od šišmiša.

S druge strane, pojedini svetski epidemiolozi i biolozi smatraju da životinje nisu direktna pretnja ljudima, već ljudi sami kroz interakciju sa divljim životinjama, njihovom upotrebom u ishrani i uništavanjem njihovih prirodnih staništa sami sebe dovode u opasnost. Slepi miševi sa 1.400 različitih vrsta, čine petinu sisara na planeti. Sa različitim virusima žive već hiljadama godina, na većinu njih su imuni. Ali, ovi sisari žive u velikim gradovima, tako da jesu ogroman izvor zaraze. Ljudima lako prenose viruse, jer nismo u mogućnosti da se tako brzo adaptiramo i postanemo imuni.

An EcoHealth Alliance team of researchers in hazmat suits sets up a harp trap outside of a bat cave to capture bats for sampling. (National Geographic/Daniel Hollis)

– Iako bi se reklo da smo tokom milenijuma evolucije napredovali i razvili se u superiornu vrstu, ljudska primarna reakcija na svaku kriznu situaciju je i dalje strah. Kovid 19 samo jedan od milion virusa koji nas vrebaju iz prirode i koji samo čekaju trenutak kada će se “preliti” – smatra zoolog i stručnjak za slepe miševe dr Kendra Felps, koja se više od dve decenije bavi proučavanjem slepih miševa i fenomenom tranzicije virusa sa životinja na čoveka.

Povezana vest:  Martin Frimen u seriji braće Koen "Fargo"

Čovečanstvo je od početka ove godine zaokupljeno pandemijom koronavirusa, koji u pojedinim slučajevima ima fatalne posledice, a o kom naučnici i dalje veoma malo znaju. Strah i neznanje su osnovni parametri koji produbljuju već dovoljno kriznu situaciju kada je ovaj virus u pitanju. A priznaćete da je veoma zbunjujuće što se “činjenice” vezane za ovaj virus iz meseca u mesec menjaju.

Povezana vest:  Nova serija producenta Luca Bessona "No Limit" na AXN Adriji

– Nisu virusi ti koji ubijaju ljude, već prisustvo, odnosno odsustvo svesti o opasnosti i riziku vremena u kom živimo. Sledeći tu logiku, moglo bi se reći da smo planeta samoubica, i samo od nas zavisi hoće li pandemija biti naše novo sutra – smatra Džejms Logan, dopisnik televizije Ej-Bi-Si Njuz, koji je, prateći snimanje dokumentarca “Lovci na viruse”, iz prve ruke video kako Kovid 19 razara ljudsku zajednicu.

Povezana vest:  Nove epizode serijala “Moj prelep život sa viškom kilograma” na TLC kanalu

Specijalan dokumentarac “Lovci na viruse”, čija je premijera zakazana za nedelju, 22. novembar u 22 časa, između ostalog, odgovara na pitanje šta možemo da uradimo kako bismo predupredili narednu epidemiju pre nego što bude prekasno. O svemu tome, na osnovu višedecenijskog iskustva i ispitujući trenutni virus Kovid 19 širom planete, pored dr Felps i Džejmsa Logana, pričaju još dva hrabra “lovca na viruse” – epidemiolog i ekolog Kristofer Golden i veterinar i ekolog dr Džim Dezmond.

Da li zaista postajemo planeta (samo)ubica?

PHOTO: National Geographic/Daniel Hollis