popeye7Mornar Popaj slavi 82 rođendan

 

Simpatični animirani lik Mornar Popaj prvi put se pojavio u stripu „Thimble Theatre“ 17. januara 1929. godine, a izmislio ga je američki crtač Elzie Crisler Segar.

Segar je Popaja uveo kao novi lik u svoj, tada deceniju stari, strip u kojem se glavni junak Kastor sa drugarom Hamom uputio na prekookeansko putovanje kada se obratio čoveku u mornarskom odelu s tetovažom sidra na ruci rečima „Hej ti! Da li si ti mornar?“.

Popaj je odgovorio: „Jok, mislim da sam kauboj“, povlačeći dim iz mornarske lule i žmureći na jedno oko. Od tog trenutka je postao sastavni deo stripa „Thimble Theatre“.

Popaj je mornar s istetoviranim sidrima na podlakticama i lulom od kukuruzovine u ustima koja je njegov zaštitni znak. Njegov glavni antagonist je Badža koji pokušava da osvoji Popajevu devojku Olivu.

Povezana vest:  Ðuričko dobio ulogu u seriji "Stranger things"

Mornar Popaj je napoznatiji po tome što, kada pojede spanać dobija ogromnu snagu uz pomoć koje lako pobeđuje Badžu. Simpatičan lik koji se pojavljuju u crtanim filmovima „Mornar Popaj“ je i proždrljivac hamburgera, Pera Ždera.

Filmsku premijeru Popaj je imao u filmu „Beti Bup sreće mornara Popaja“ (1933). Iste te godine „Flečer studio“ je snimio dugometražni crtani film „I Yam What I Yam“ (Ja sam ono što jesam) sa Popajem u glavnoj ulozi.

Kada je „Paramount studio“ preuzeo „Flečer studio“, 1942. godine preimenovali su ga u „Famous studio“ i iako je nastavio sa snimanjem crtanih filmova o Popaju, poznavaoci crtanih filmova tvrde da nikada nije postigao kvalitet kao „Flećer studio“.

Povezana vest:  Povratak HIT serije OKRUŽEN MRTVIMA na male ekrane!

Većina epizoda se zasniva na Popajevoj odbrani Olive od Badže. Oliva se ponaša naivno i naseda na njegovu igru, ali kada Badža postane grub, ona doziva Popaja u pomoć.

Svaka epizoda u jednom trenutku sadrži scenu u kojoj Popaj, kad je u najvećoj nevolji, vadi spanać iz konzervi, jede ga i pobeđuje svog protivnika.

Konzervu uvek otvara na inovativan način, poput mlaza iz lule koji seče konzervu, ili nekog drugog sredstva koje se nađe u blizini.

U mnogim drugim epizodama, međutim, pojavljuju se različiti neprijatelji Popaja, poput mitskih bića, velikih životinja, likova iz bajki.

Povezana vest:  DISCOVERY NETWORKS INTERNATIONAL PREDSTAVLJA AMBICIOZNU PROGRAMSKU ŠEMU NA MEĐUNARODNOM FESTIVALU TELEVIZIJE U EDINBURGU

Od 1933. do 1957. godine napravljeno je oko 230 kraćih epizoda i tri duža animirana filma: „Popeye The Sailor meets Sinbad the Sailor“ (Mornar Popaj susreće Sinbada moreplovca), „Popeye meets Ali Baba’s forty thieves“ (Popaj susreće Ali Babu i 40 razbojnika) i „Aladdin and his wonderful lamp“ (Aladin i njegova čarobna lampa).

Crtane filmove je do 1942. režirao Dave Fleischer, a od 1942. godine taj su posao obavljali Seymour Kneitel, Isadore Sparber, Bill Tytla, Dan Gordon i Dave Tendlar.

Godine 1980. snimljen je i igrani film o Popaju u režiji Roberta Altmana u kojem glavne uloge igraju Robin Williams (Popaj) i Shelley Duvall (Oliva).