Međunarodni festival drama i serije (Fedis) biće održan od 4. do 6. oktobra u Domu omladine Beograda, a organizatori festivala potpisali su ugovor o saradnji sa domaćom kompanijom Meridijan na dve godine.

Na obostrano zadovoljstvo ugovor je ozvaničen na dve godine, a za lidera u oblasti igara na sreću ovo je značajan korak na polju umetnosti.

U periodu kada su kultura i umetnost potisnuti u drugi plan, Meridian svojom novčanom podrškom oživljava kulturnu scenu ne samo u Srbiji, već i u celom regionu.

Fedis je prvi u Evropi i jedini festival drama i TV serija u jugoistočnoj Evropi, koji predstavlja međunarodnu manifestaciju u kojoj učestvuju i serije iz BiH, Makedonije, Hrvatske i Crne gore, a organizuje se uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Gradskog sekretarijata za kulturu, Doma omladine, SOKOJ-a, a od sada i kompanije Meridian.

Povezana vest:  Al Džazira Balkan počela emitovanje programa

Osnivač festivala Nenad Milenković je za 12 godina uspeo da izgradi brend u okviru koga je učestvovalo više od 120 najznačajnijh umetnika (glumaca, reditelja, scenarista, kompozitora…) iz celog regiona.

„Veliko zadovoljstvo je dobiti generalnog sponzora, a naročito ako je jedna ovako renomirana kompanija u pitanju. U naredne dve godine naš generalni sponzor je Meridian, a ono što je u zajedničkom interesu i ono što ćemo mi raditi vezano za sponzorstvo je da i Meridian u oblasti kulture bude zaštitni znak i podrška jednom festivalu koji je prvi u Evropi i ovom delu sveta“ rekao je osnivač festivala FEDIS

Povezana vest:  Novi festival za domaće te-ve serije

Festival svake godine ima raznovrstan prateći program koji se sastoji od maratonskog gledanja TV serija iz regiona, premijernih prikazivanja epizoda TV serija, obeležavanja godišnjica legendarnih ostvarenja, promocije knjiga iz oblasti TV produkcije, međunarodne tribine na temu regionalne saradnje.

„Ljubitelji kulture mogu da očekuju jednu sublimaciju cele ovogodišnje sezone, omaž legendarnim serijama koje su prikazane na godišnjicu kada se festival održava 30 ili 40 godina od emitovanja. Mogu da očekuju regionalni ekran, a to je sada već poznata tribina regionalne saradnje uz učešće eminentnih stručnjaka i kulurnih zaposlenika iz oblasti zemalja regiona. Takođe, tu je i finalno veče kao i svake godine, gde će biti proglašena najbolja, najpopularnija i najgledanija serija, a isto tako i najbolji glumci, scenaristi, reditelji, montažeri u 16 kategorija. Isto mogu da očekuju najbolji glumački par, koji se svaki godine proglašava u saradnji sa kompanijom „Novosti“zaključio je Milenković.

Povezana vest:  Šokantna krimi serija „Desna ruka Džefrija Epstina“ – premijerno na DOX TV-u

Predstavnica kompanije Meridian Ana Nikolić je istakla da će ova saradnja pozitivno uticati na porast brenda, da je zadovoljstvo obostrano i da se Meridian kao vodeća kompanija u igrama na sreću raduje novim, zajedničkim izazovima, kao i uspesima u oblasti kulture.

Foto: Fedis PR