maja_i_bojanic

U Srbiji nema više reality programa uživo

Savet Republičke radiodifuzne agencije (RRA) na sednici koje je na programu u sredu, 9. marta, doneće opšte obavezujuće uputstvo za sve emitere u Srbiji da reality programi ne mogu više da se emituju uživo.

Zamenik predsednika Saveta Goran Karadžić rekao je da su reality programi suviše rizična televizijska forma i najavio kažnjavanje Televizije Pink zbog incidenta koji se dogodio u subotu u programu „Dvor“.

On je najavio i preduzimanje mera protiv svih televizija koje su emitovale sadržaj tog realityja, navodeći da su protiv televizija Pink i Happy podnete prekršajna prijava i da su u RRA spremni i na meru zabrane.

Povezana vest:  FARMA 3. SEZONA, Renato izašao sa Farme

Pevačica Maja Nikolić i pevač Miloš Bojanić uvredljivo su govorili o Jevrejima i Nikolićeva je zbog govora mržnje izbačena iz programa, koji je napustio i Bojanić. Ambasador Izraela u Srbiji Artur Kol bio je zgrožen antisemitskim sadržajem programa.

Karadžić je rekao da će Savet RRA, ako je potrebno, učiniti i više od onoga što zakon dozvoljava da se ne ponovi sraman događaj u tom realityju.

Povezana vest:  Premijera nove HBO serije "Industrija" 10. novembra

-Obavezujućim uputstvom, koje će doneti Savet RRA, reality programi biće očišćeni od svega što bi moglo da naškodi mentalnom razvoju maloletnika – naglasio je Karadžić koji smatra da je rešenje u tome da se znatno smanji broj gledalaca realityja.

On je najavio da će na sastanku sa predstavnicima Evropske komisije, ako budu želeli da o tome razgovaraju, biti reči i o realityima i da će Savet RRA tražiti pomoć da izmene zakona o radiodifuziji budu što pre provedene u Skupštini Srbije.

Povezana vest:  Premijera serije "Moj ogromni život" na TLC kanalu

Savet bi tako imao ovlaštenja kao regulatorna tela u BiH i Mađarskoj – da izriče direktne finansijske sankcije i da „zabrani emitovanje određenog televizijskog formata“, objasnio je Karadžić, navodeći da nijedna prekršajna prijava koju je podneo Savet nije dovedena do kraja.

Producentska kuća „Emotion“ nabavila je uređaj za odgođeno emitovanje od nekoliko minuta kojim će se sprečiti prikazivanje vulgarnog govora i govora mržnje.