himalaji

Glečeri na Himalajima smanjeni za četvrtinu u 30 godina

Glečeri na Himalajima su se usled klimatskih promena smanjili za jednu četvrtinu u proteklih 30 godina, čime raste rizik od prirodnih katastrofa u ovoj ekološki krhkoj oblasti, upozoravaju naučnici. 
Najnovije istraživanje koje je sproveo Međunarodni centar za integrisani razvoj planina (ICIMOD), sa sedištem u Katmanduu, pokazuje da se u periodu od 1977. do 2010, ledeni pokrivač smanjio za 24 odsto.
Vođa istraživanja, Samdžval Ratna Badžračarja, izjavio je za AFP da je „smanjenje glečera u Nepalu definitivno povezano sa klimatskim promenama“, te da je „topljenje leda jasan indikator porasta temperatura“.
Istraživanje, koje je finansirala Norveška, trajalo je tri godine tokom kojih su naučnici proučavali satelitske snimke iz nekoliko prethodnih dekada kako bi ustanovili razmere topljenja ledenog pokrivača u regionu.
Najbrži gubitak leda zabeležen je između 1980. i 1990, kazao je Badžračarja, dodajući da se na ranijim satelitskim snimcima zapažaju tek neznatne promene na nepalskim glečerima. 
On je napomenuo da topljenje glečera stvara sve veća jezera koja prete da unište sela u nižim planinskim predelima.
Ubrzano smanjenje glečera moglo bi u budućnosti da ugrozi pristup vodenim resursima, posebno u oblastima gde su nadzemne vode ograničene, a monsunske kiše sporadične. 
-Ako se ovaj trend nastavi, posledice će najpre osetiti oni koji žive u oblastima na visokim nadmorskim visinama i koji zavise od rezervi sveže vode iz glečera – objasnio je Badžračarja.
Autori studije, objavljene početkom ovog meseca, posebno izražavaju zabrinutost zbog programa izgradnje hidrocentrala nepalske vlade. 
-Nepal ne može da koristi svoje vodene resurse u razvoju zemlje, a da prethodno ne utvrdi stanje glečera i rečnih basena – naveo je Badžračarja.
U nedavnom izveštaju indijske vlade hidrocentrale su navedene kao glavni uzrok katastrofalnih poplava koje su prošle godine usmrtile na hiljade ljudi u Indiji i Nepalu. a

Povezana vest:  ADA MALL - Različit kao ti