svilajnac potpisivanje ugovora 1Novak Đoković Fondacija potpisala ugovor o donaciji sa Opštinom Svilajnac, za sanaciju vrtića „Dečija radost“ 146.000 evra

Novak Đoković Fondacija potpisala je danas sa Opštinom Svilajnac ugovor o donaciji u iznosu od 146.000 evra, zahvaljujući kojoj će biti obnovljena Predškolska ustanova „Dečija radost“. Reč je o jedinoj ustanovi ove vrste u Svilajncu, koja je u nedavnim poplavama u potpunosti uništena. Pored sanacije i opremanja vrtića „Galeb“ u Petrovcu na Mlavi, ovo će biti druga predškolska ustanova na koju će Fondacija preusmeriti deo prikupljenih donacija.
PU „Dečija radost“, koju je do nedavno pohađalo 450 dece, ukupne je površine 2.500 m2 i sastoji se od tri objekta. Opština Svilajnac će, u saradnji sa Fondom B92, pristupiti obnovi centralnog objekta, dok će Fondacija Novak Đoković, sa druge strane, sanirati štetu i opremiti preostala dva objekta.
„PU „Dečija radost“ pretrpela je najveću štetu od svih ustanova javne namene na teritoriji ove opštine. Ponosni smo što će deo ove predškolske ustanove biti drugi projekat obnove nakon poplava na koji ćemo usmeriti deo prikupljenih donacija za sanaciju štete i opremanje. Maksimalna vrednost radova procenjena je na 146.000 evra, dok se završetak radova očekuje krajem avgusta. Smatramo da je naša misija da uradimo sve što možemo kako bismo što pre vratili sjaj ovim ustanovama i omogućili deci da se opet igraju i uče u stimulativnom i prijatnom okruženju“, rekla je prilikom potpisivanja ugovora Gorana Džudža Jakovljević, projekt menadžer Fondacije.
Prema rečima Predraga Milanovića, predsednika opštine Svilajnac, ovaj grad je u noći između 15. i 16. maja zadesila velika prirodna katastrofa. „Dečija radost“ je, nažalost, pretrpela najveću štetu od poplavnog talasa iza koga je ostala pustoš.
„Ovo je jedini objekat ovakve vrste u Svilajncu, koji je zbrinjavao 450 mališana, a nakon poplava je u potpunosti neupotrebljiv. U sva tri objekta uništen je kompletan inventar i oprema za rad. Izražavam veliku zahvalnost i zadovoljstvo što ćemo u saradnji sa Fondacijom Novak Đoković, koja je odlučila da finansira saniranje štete na ovom objektu, vratiti puni sjaj vrtiću. Zahvaljujući ovom ugovoru, sasvim je izvesno da će najugroženija grupa stanovništva, naši mališani, od jeseni moći da se vrate u dva objekta od tri koliko ukupno ima predškolska ustanova“, istakao je predsednik opštine.
Direktorka Predškolske ustanove „Dečija Radost“ Zorica Đorđević, rekla je da je Fondacija uvidela razmere elementarne nepogode i veličinu posledica koje je vrtić pretrpeo.
„Hvala vam što ste preuzeli obnovu vrtića, čime se stvaraju uslovi da se deci predškolskog uzrasta opštine Svilajnac omogući što skoriji povratak u vrtić, a roditeljima olakša briga oko zbrinjavanja njihovih mališana“, podvukla je Đorđevićeva.
Tim Fondacije i dalje obilazi područja na kojima se nalaze oštećeni predškolski i školski objekti u Srbiji. Takođe, Fondacija će nastaviti da informiše javnost o objektima kojima će putem donacija pomoći i koje će u narednom periodu obnoviti.

Povezana vest:  87. godišnјica ubistva Kralјa Aleksandra I