dan_suncaDan Sunca obeležen na Adi Ciganliji
Međunarodni Dan sunca obeležen je danas na Adi Ciganliji, gde je organizovan sajam proizvođača opreme za korišćenje obnovljivih izvora energije. Ova manifestacija prvi put je organizovana u Austriji 2002. godine, a danas se održava u 16 evropski zemalja. U Srbiji se proslavlja u 10 gradova.
– Ovaj dan povod je da se podsetimo da svakodnevno ozbiljno zagađujemo našu planetu i da moramo štedeti energiju. Sunce je ubedeljivo najveći izvor energije, ali za sada njegovi potencijali nisu dovoljno iskorićeni. Grad Beograd će se narednim godina ozbiljno posvetiti ovom problemu, a prvi korak biće postavljanje pedesetak uličnih svetiljki na nekoliko lokacija u gradu koje će raditi na solarnu energiju. Pažljivo pratimo rezultate rada takozvanih toplotnih pumpi i već postoje ideje da pojedini objekti budu zagrevani i hlađeni putem njih – rekao je Goran Trivan, sekretar za zaštitu životne sredine.
Posetioci današnje izložbe mogli su da se uvere na koji način solarni kolektori i drugi uređaji koriste sunčevu energiju. Među njima je bio i Dejan Stojadinović, pomoćnik ministra energetike i rudarstva zadužen za obnovljive izvore energije, koji je rekao da Vlada Srbije stimuliše proizvodnju i korišćenje tog tipa energije.
– Vlada je prošle godine usvojila odluku da „Elektroprivreda Srbije“ u narednih 12 godina mora da otkupi svu električne i solarne energije proiizvedenu putem obnovljivih i to po ceni od 23 evro centi po kilovat času. U planu je i uvođenje podsticaja za proizvodnju toplotne energije, a naše banke građanima već odobravaju subvencionisane kredite za kupovinu solarnih uređaja – rekao je Stojadinović.
Zamenik direktora Agencije za energetsku efikasnost Bojan Kovačić rekao je da ova agencija uz podršku španske vlade sprovodi istraživanje o mogućnostima korišćenja solarne energije u našoj zemlji. Zbog toga su solarni uređaji već postavljeni u Elektrotehničkoj školi „Rade Končar“ u Beogradu i na još tri lokacije u Srbiji.
Kovačić je rekao da se ulaganje u solarnu opremu može isplatiti za desetak godina i da je najisplativije ulaganje u zagrevanje potrošne tople vode, što najčešće koriste veliki ugostiteljski objekti. Jedan od izlagača danas je bilo i JKP „Beogradske elektrane“ koje kao energente već koriste geotermalnu energiju i biomasu.
Povezana vest:  UniCredit Banka nagrađuje dame povodom 8. marta