Vizuelno resenje - Aleksandar Stanojlovic i Fatima Durovic

Evropa Nostra Srbija organizuje edukativne radionice za osnovce – „Uživam i čuvam“

Evropa Nostra Srbija organizuje seriju edukativnih radionica za osnovce „Uživam i čuvam“, u kojima se deca kroz igru, kvizove, 3D mape baštine, šetnje i razgovore upoznaju sa pojmom prirodne i kulturne baštine i vrednostima o kojima ona svedoči. Projekat će se ralizovati u Novom Pazaru od 26. do 28. septembra i u Subotici, 3. i 4. oktobra. Od učeničkih radova nastalih na radionicama, biće organzovana i izložba na centralnom gradskom trgu kao i dodela diploma „Malih čuvara baštine“ svim učesnicima.
Projekat „Uživam i čuvam“ ima za cilj da kod najmlađih izgradi svest o važnosti razumevanja kulturnog i prirodnog nasleđa, njegovog održivog korišćenja i očuvanja bez obzira na nacionalnu, versku, etničku i svaku drugu pripadnost, kao i da razvije pozitivan, odgovoran i aktivan odnos osnovaca prema svom okruženju – gradu u kome žive i njegovim prirodnim i kulturnim specifičnostima, a kroz to i stvaranju zdravijeg vrednosnog sistema, suzbijanju ksenofobije i očuvanju životne sredine.
Projekat je zamišljen da deluje u nacionalnim razmerama, i već je s uspehom realizovan u vidu pilot projekata u Sremskim Karlovcima 2011. godine i Novom Pazaru 2013. godine. Za sprovođenje projekta u 2014. godini izabrani su Novi Pazar i Subotica koje odlikuje raznolikost i multikulturalnost ali nažalost i netrpeljivost prema različitosti i kulturnom nasleđu koje pripada različitim zajednicama.
U Novom Pazaru, radionice će se odvidi u dečjem kulturnom centru „Duga“, u petak, 26. septembra, dok će se izložba učeničkih radova dogoditi u nedelju, 28. septembra na centralnom gradskom trgu. U Subotici, radionice će se odviti 3. oktobra, izložba narednog dana, a za lokaciju radionica izabrana je subotička sinagoga, kao jedan od najvažnijih toposa grada i jedan od spomenika uključenih u program „7 najugroženijih“ evropskih spomenika kulture, koji vodi Evropa Nostra u saradnji sa institutom Evropske investicione banke.
Kao završni segment projekta, planirana je izrada priručnika za edukaciju dece o baštini i seminara za nastavnike osnovnih i srednjih škola koji će i nastavnike upoznati sa osnovnim konceptima vezanim za baštinu i načinima na koji oni mogu da se uključe u nastavni program, čime će se edukativni model radionica „Uživam i čuvam“ trajno inkorporirati u školski kurikulum.
Projekat je rezlizovan od strane „Evropa Nostra Srbija“ i podržan od strane Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije Organizatori pozivaju sve građane Novog Pazara i Subotice da 28. septebra, odnosno 4. oktobra, na centralnom gradskom trgu pogledaju izložbu radova nastalih u toku radionica i pridruže se malim čuvarima baštine u misiji očuvanja nasleđa svog grada.

Povezana vest:  Camper kolekcija za jesen: 10 modela obuće koje možete nositi na sve!