Otvorena banka humanog mleka na Klinici za pedijatriju Kragujevac

Otvorena banka humanog mleka u Kragujevcu

U okviru kampanje „Podržimo razvoj banaka humanog mleka“ koju Rosa realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, na Klinici za pedijatriju u kragujevačkom Kliničkom centru otvorena je banka humanog mleka, treća u Srbiji. Zahvaljujući velikoj podršci i odzivu građana, banka je opremljena najsavremenijom medicinskom opremom za obradu, kontrolu i čuvanje mleka. Tako će od sada i prevremeno rođeni mališani iz Šumadijskog, Pomoravskog, Raškog okruga i dela Zapadne Srbije, čije mame nisu u prilici da ih doje, moći da dobijaju mleko mama dobrovoljnih davalaca, što je u prvim danima života za njih izuzetno važno.

„Banka humanog mleka ne pruža samo ishranu, već i terapiju koja podrazumeva prave medicinske pristupe, standarde i protokole koje ova klinika poštuje. Zato je Kragujevac izabran kao jedan od četiri klinička centra, kao važan pedijatrijski centar koji mora da ima ovakvu vrstu ustanove. Ministarstvo zdravlja je jako zadovoljno što je Rosa prepoznala ove društvene potrebe“, rekao je prof. dr Predrag Sazdanović, pomoćnik ministra zdravlja.

Povezana vest:  Donacija Telekoma Srbija za biblioteke osnovnih škola

,,Verujemo da smo otvaranjem nove banke humanog mleka u našoj ustanovi, uz podršku Rosa vode, od danas pružili novu nadu prevremeno rođenim mališanima iz centralne Srbije i dodatno im obezbedili najzdraviju i najprirodniju ishranu – majčino mleko. Sigurni smo da će upravo mleko mama dobrovoljnih davala koje ćemo prikupljati u novoj banci, pružiti još više energije i snage prevremeno rođenim bebama da nastave da se bore u prvim nedeljama života koje su za njih najvažnije, izjavio je prof. dr Zoran Igrutinović, zamenik direktora Klinike za pedijatriju Kliničkog centra Kragujevac.

U proteklih nekoliko godina, koliko traje kampanja podrške prevremeno rođenim bebama, Rosa je pomogla opremanje i razvoj Prve srpske banke humanog mleka na Institutu za neonatologiju u Beogradu i inicirala otvaranje druge, na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu. Zahvaljujući edukativnim aktivnostima, svake godine u bankama humanog mleka prikupi se sve veća količina doniranog mleka, a naša zemlja je vodeća po količini doniranog humanog mleka u regionu. U toku prošle godine, samo u Prvoj srpskoj banci humanog mleka u Beogradu, od majki dobrovoljnih donora prikupljeno je 5. 250 litara što je izuzetan rezultat čak i za evropske zemlje koje imaju i po nekoliko banaka mleka. Broj mama dobrovoljnih donora, koje se bez dvoumljenja odlučuju na ovaj plemenit čin, povećava se iz dana u dan.

Povezana vest:  Anđelina Džoli i Bijonse su najmoćnije mame na svetu

,,U Srbiji se svake godine prevremeno rodi oko četiri hiljade mališana, a kako bi što više njih imalo što bolju negu i zdravstvenu zaštitu, Rosa je otišla korak dalje, i pored podrške postojećim, ove godine inicirali smo i formiranje nove banke mleka u Kragujevcu. Imajući u vidu da je majčino mleko najbolji vid ishrane izuzetno nas raduje što su ljudi širom Srbije prepoznali važnost ovog projekta i priključili se. Stalno apelujemo na mame da ako imaju višak humanog mleka ili poznaju mamu koja je u mogućnosti da donira mleko, da se odazovu našem pozivu. Svaka kap je dragocena i potrebna da bi prevremeno rođenim mališanima svi zajedno obezbedili bolji početak života“, izjavila je Tanja Petrović, predstavnica Rose.

Povezana vest:  Superheroji iz cele Evrope stižu u Beograd!

Rosa će i ubuduće, uz podršku svojih partnera, nastaviti da pomaže rad banaka humanog mleka znajući koliko je ova vrsta ustanova važna za što bolji razvoj prevremeno rođenih mališana.

Broj telefona banke humanog mleka u Kragujevcu 034 370 097.
www.bankamleka.rs
www.facebook.com/BankaMleka