raspust-za-dz-2015„RASPUST ZA Dž“ : program besplatnih radionica u Domu omladine Beograda

Ako imate do 25 godina, kreativni ste i radoznali, želite da steknete nova znanja i veštine i dobro se provedete – dođite na RASPUST ZA Dž!

Odmah nakon Novogodišnjih praznika od 9. do 18. januara u Domu omladine Beograda, đaci i studenti već tradicionalno mogu učestvovati u novom serijalu besplatnih programa u okviru manifestacije „RASPUST ZA Dž“.

Dođite da se družite, zabavite, naučite nešto novo, gledate filmove i slušate muziku! Pripremili smo besplatne radionice stripa i ilustracije, plesa, di-džejinga i vi-džejinga, vord presa, projekcije filmova, akciju „OBOJIMO SNEŠKA“ sa predstavnicima Vaterpolo saveza, mali muzički festival i poneko iznenađenje!

Učešće u radionicama je besplatno, ali su prijave OBAVEZNE, putem mejla [email protected]. U naslovu mejla je potrebno napisati „RASPUST ZA Dž“. U prijavi je potrebno navesti za koju se radionicu prijavljujete, ime i prezime i uzrast. Prijave su otvorene do popune kapaciteta predviđenih za radionice. Svi prijavljeni biće putem mejla obavešteni o učešću u radionicama i ostalim detaljima.

Radionice se dešavaju u holovima i salama Doma omladine Beograda.

Ulaz na sve programe je slobodan!

PROGRAM:

Petak, 9. januar

19-21č Film: Neposlušni (Srbija, 2014,112min), Velika sala

Subota, 10. januar

19-21č Film: Lavirint – nemoguće bekstvo (The Maze Runner, SAD, 2014, 113′), Velika sala

Nedelja, 11. januar

19-21č Film: Veštičarke i bičerke (Las brujas de Zugarramurdi, Španija, 2014, 104′), Velika sala

Ponedeljak, 12. januar

11-13č Rock’n’Roll plesna radionica, Amerikana

19-21č Film: Hajde da budemo panduri (Let’s be cops, SAD, 2014, 104′), Velika sala

Utorak, 13. januar

11-13č Rock’n’Roll plesna radionica, Amerikana

11-14č Vi džej i Di džej radionice, Klub

19-21č Film: Lepotica i zver (La belle & la bête, Francuska, 2014, 112′), Velika sala

20-02č „Kult Fest“ – koncert mladih bendova, Amerikana

Sreda, 14. januar

11-13č Radionica Vaterpolo saveza „Oboji Sneška“, Amerikana

11-14č Vi džej i Di džej radionice, Klub

11-14č Vord pres radionica, Hol na međuspratu

19 – 21č Film: Varvari (Srbija, 2014, 87min), Velika sala

Četvrtak, 15. januar

11-14č Vi džej i Di džej radionice, Klub

11-14č Vord pres radionica, Hol na međuspratu

Povezana vest:  Šta je Farmer Connect i kakav značaj ova inicijativa ima na srpskom tržištu?

13-16č Škola stripa i ilustracije, Hol u suterenu

Petak, 16. januar

11-14č Vi džej i Di džej radionice, Klub

11-14č Vord pres radionica, Hol na međuspratu

13-16č Škola stripa i ilustracije, Hol u suterenu

Subota, 17. januar

11-13č Radionica Vaterpolo saveza „Oboji Sneška“, Amerikana

11-14č Vord pres radionica, Hol na međuspratu

13-16č Škola stripa i ilustracije, Hol u suterenu

Nedelja, 18. januar

11-13č Vord pres radionica, Hol na međuspratu

13č Humanitarni koncert za decu: Omladinska grupa „M.A.“

13:30č Prezentacije, druženje, dodela diploma

ŠKOLA STRIPA I ILUSTRACIJE

Škola stripa i ilustracije je otvoreni način pedagoškog rada, primenjiv kao uvodni stepen za više umetničkih i profesionalnih oblasti, kao što su strip, film, video, animacija, ilustracija, video-igre i primenjena umetnost.

Kurs je zamišljen da nadopunjuje konkretnim zanatskim znanjima programe osnovnih, srednjih i viših likovnih škola, kao i umetničkih fakulteta.

Program daje zanatsku osnovu talentovanoj deci i omladini, od kojih jedan deo sigurno može naći svoju buduću profesiju u ovim oblastima, kao što je to iskustvo pokazalo na desetinama nekadašnjih učenika Škole stripa i ilustracije „Đorđe Lobačev“, koji su danas međunarodno priznati profesionalci.

Trajanje: 180 minuta
Predavač: Borivoje Grbić
Broj polaznika: 30
Uzrast: 7-25 godina

VI-DžEJ I DI-DžEJ RADIONICE

Kolektiv „Kišobran“ predstaviće nam kroz radionice sve ono što predstavlja umetnost puštanja videa uz muzičku podlogu i kao deo kreiranja atmosfere. Od umetničkih projekcija preko upotrebe infracrvenog svetla do rastavljanja veb kamerica ‒ sve što ste ikad želeli da znate o umetnosti upotrebe videa.

Nauči kako da napraviš pravu profesionalnu žurku uz brzu i efikasnu DJ obuku u radu na softveru sa MIDI kontrolerima i uđi u svet „miksa na živo“.

Besplatna DJ radionica pokriva sve ključne tačke koje su neophodne za mladog DJ entuzijastu kako bi krenuo u organizaciju prvih žurki i konceptualno osmislio svoj nastup. Pored osnovne obuke kako u sofveru za puštanje muzika, tako i radu sa MIDI kontrolerima, posebna pažnja se posvećuje načinu odabira pesama, njihovom idealnom „miksu“ , malim tajnama koje svaki DJ mora da zna i velikim mukama kroz koje svaki DJ prolazi, ali mi ćemo vam pomoći da sve to rpebrodite što bezbolnije.

Povezana vest:  Više od 5.000 posetilaca na 6. Japanizmu u DOB-u

Trajanje: 150 minuta

Predavači: Pavle Petrović i Marko Radojković

Broj polaznika: 8

Uzrast: srednjoškolci i studenti

VORD PRES RADIONICA

Kako živeti od Vord presa i zašto je potreban alat za održavanje većeg broja sajtova. ManageWP. Kako se postaviti prema klijentima.

• Local Development and Hosting Providers (Ivan Bjelajac)

Lokalni rad na WAMP-u. Upoznavanje sa vrstama hostinga i prolazak kroz cPanel.

• WordPress.com and WordPress.org (Davor Altman)

WordPress.com i pravljenje ličnog bloga. Instalacija Vord presa i uvid u njegove opcije.

• Theme Adjustments – WordPress hooks, CSS/HTML (Milan Ivanović)

Posle instaliranja teme, prolazimo kroz sve fajlove i vršimo modifikacije kako u ČTML-u tako i u CSS-u. Sitne modifikacije. Cčild teme. WordPress čooks.

• Plugin/theme Development and WordPress API(Sergej Grivcov)

Po kom sistemu funkcioniše WordPress. Prolazak kroz strukturu jednog plagina i kroz strukturu teme.

• Growing Your Own WordPress Business, ManageWP, Dealing With Clients (Davor Altman)

Trajanje: 150 minuta

Predavači: Ivan Bjelajac, Davor Altman, Milan Ivanović, Milan Ivanović, Sergej Grivcov

Broj polaznika: 12

Uzrast: srednjoškolci i studenti

ROCK’N’ROLL PLESNA RADIONICA

Zimski raspust je pred nama pa ćemo naučiti jednostavne plesne tačke iz oblasti R’n’R i svinga. Učićemo osnovne korake i figure uz popularne i večite pesme Elvisa Prislija i drugih evergrin pevača. Naravno, ubacićemo i druge zanimljive korake i figure… Biće to odlična priprema i za buduće maturante kako bi se pokazali kao dobri plesači na maturi.

Rock ‘n’ roll je oblik plesa koji se pleše u parovima i u formacijama. Tokom vremena, razvijanjem muzičkix žanrova, paralelno su se razvijali i plesovi. Od svinga, koji nastaje 1920. godine, nastaje lindy hop – prvi ples u paru. Lindy hop se 1940. modifikuje kako bi odgovarao bržoj muzici, stvarajući novi stil poznat pod nazivom Boogie-Woogie, a 1959. godine, rastom popularnosti rok muzike, rađa se i plesni stil rock ‘n’ roll koji u vrlo kratkom vremenu postaje neverovatno popularan u celoj Europi. Osnovna ideja koja je stajala iza pojave ovog plesa bilo je povezivanje plesne umetnosti, rock’n’roll kulture.

Rock ‘n’ roll se izvodi uz brzu muziku koja dolazi iz različitih smerova – rok, pop, disko, pa je i sam ples iznuzetno zabavan i dinamičan. Njegove najprepoznatljivije karakteristike su „kickovi“, plesne figure i dizanja, skokovi, twist, rotacije partnerke oko svoje ose i druge figure. Danas je to sport koji se sastoji od nebrojenog niza kombinacija plesnih figura.

Povezana vest:  Počinje regionalni konkurs za Nevergreen kampanju, Cocktin izazov za mlade

Broj polaznika po grupi: 30

Uzrast: 13-18

Predavači: Milenko Vujić, stručni tim plesnog kluba „Mladost“ i Srpska R’n’R federacija

VATERPOLO SAVEZ – „OBOJI SNEŠKA“

„OBOJI SNEŠKA“ – kreativna aktivnost, bojenje maskote Evropskog prvenstva u vaterpolu (Beograd 2016).

Vaterpolo savez Srbije u saradnji sa Domom omladine Beograda, u periodu zimskih praznika, poziva decu i njihove roditelje da u zanimljivim aktivnostima promovišemo najmlađe ljubitelje sporta kao najvažniji deo populacije koji najbolje zna šta je radost učešća u kolektivnim igrama.

Akcija „Oboji sneška“ traje do kraja konkursa za izbor najlepših radova – 30. mart 2015. Najlepših pedeset radova, svih učesnika konkursa, koristiće se za sledeću akciju „Nazovi sneška“ koja traje do 30. maja 2015. Tokom trajanja akcije predviđeno je da u skladu sa zvaničnim rasporedom priprema i takmičenja neki od naših vaterpolista budu prisutni tokom radionica i prilikom uručenja poklona.

Trajanje: 120 minuta

Broj polaznika: 30

Uzrast: 6-10 godina

KULT FEST

Organizacija Kult-i-Više i Dom omladine Beograda, u okviru manifestacije „Raspust za Dž“ organizuju mini muzički festival domaćih mladih bendova – „Kult Fest“.

Velika proslava umetničkih sloboda i tolerancije među muzičkim pravcima, raznoliki, dinamični program mladih domaćih bendova koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Kult-i-Više je apolitična i neprofitna organzacija mladih umetnika, koja za cilj ima promociju umetničkih vrednosti, tolerancije, i aktivnog angažovanja mladih u zajednici. Organizaciju čine mladi ljudi i studenti univerziteta iz regiona, a uživa veliku podršku profesora muzičkih i umetničkih akademija iz naše zemlje.

Udruženje je do sada organizovalo preko 30 koncerata klasične muzike, radionica, poetskih večeri i projekcija studentskih filmova. Institucije sa kojima je udruženje do sada sarađivalo: Etnografski muzej Beograd, Paviljon „Cvijeta Zuzorić“, Novosadska Sinagoga, UK Vuk Karadžić , Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu, i druge značajne institucije