nestle-headquartersSMANJEN UNOS KALORIJA DOVODI DO SMANJENJA MIŠIĆNE MASE KOD OSOBA U STARIJOJ ŽIVOTNOJ DOBI
 
Naučnici iz Nestlé  istraživačkog centra (NRC) nedavno su sproveli istraživanje na koji način redukovati telesnu težinu starijih  osoba, a da se pri tom izbegne gubitak mišićne mase. Gojaznost je sve veći problem među starijom populacijom i dok smanjenje unosa kalorija može da bude rešenje, ovaj pristup dovodi do gubitka mišićne mase, što može može uticati na skraćenje životnog veka i povećati rizik od invaliditeta.
U saradnji sa istraživačima iz Kanade, Australije i Velike Britanije, Nestlé istraživački tim je sproveo eksperiment sa ciljem da ustanovi da li gubitak mišićne mase može biti predupređen na dva načina, redukovanim unosom kalorija uz ravnomeran unos proteina tokom celog dana, a potom i redovnim vežbama snage.
Dvadeset gojaznih muškaraca starosti oko 65 godina su učestvovali u četvoronedeljnom istraživanju. Prve dve nedelje su bili na nisko kaloričnoj, ali visoko proteinskoj dijeti, dok su nastavili da se bave uobičajenim svakodnevnim aktivnostima. Polovina volontera ravnomerno je unosila proteine tokom dana, dok je druga polovina unosila proteine samo tokom večere. Druge dve nedelje ishrana je kombinovana sa progresivnim režimom vežbanja, kako bi se utvrdilo da li se na taj način može neutralisati gubitak mišićne mase koji je nastao kao posledica smanjenjenog unosa kalorija. Stopa sinteze proteina u mišićima merena je na kraju svakog vežbanja, uzorcima krvi i biopsijom mišića.
Kao što se i očekivalo, kod obe grupe uočeno je smanjenje masti i mišićne mase tokom prve dve nedelje kada su volonteri bili na niskokaloričnom i visokoproteinskom režimu bez vežbanja. Nivo masti pao je kod obe grupe, ali je pad mišićne mase bio manji kod onih koji su ravnomerno unosili proteine. Tokom druge polovine istraživanja sa uključenim treningom snage, obe grupe su nastavile da gube masti, ali je gubitak mišićne mase bio sporiji nego u prvom delu studije.
Istraživanje je pokazalo da smanjenje unosa kalorija zaista utiče na mišićnu masu i potvrđuje da gubitak težine može dovesti i do gubitka mišića. Međutim, dokazano je i da izbalansiran unos proteina tokom dana povećava sintezu proteina mišića, kao i da se najbolji efekat dobija kada se ovakav režim kombinuje sa vežbanjem. Iako u početnoj fazi, istraživanje će služiti kako bi se kreirale preporuke za starije građane koji su u riziku od gubitka mišićne mase.
Povezana vest:  Peacocks stigao u centar Beograda