Mikser tim FOTO Luka Trajkovic 1024x683REKORDNA POSEĆENOST MIKSER FESTIVALA

U nedelju, 7. juna, završen je sedmi po redu Mikser Festival, koji je na oko 20 lokacija širom Savamale okupio 1000 stvaralaca iz regiona i sveta i zabeležio rekordnu posetu od preko 75000 ljudi.

Pod sloganom „Neizdrž“, Mikser festival je ove godine pozvao stvaraoce širom sveta da prepoznaju svoju „tačku pucanja“, razgovaraju o svojim frustracijama bavljenja kreativnim stvaralaštvom u Srbiji, na Balkanu i svetu danas i umreže svoje stvaralačke porive.

U program Mikser Festivala 2015 uključili su se gotovo svi lokali, galerije, kulturni centri, kafići i klubovi u Savamali, pokazavši solidarnost i jedinstvo najkreativnijeg beogradskog kvarta.

Povezana vest:  Resonate festival od 21. do 23. marta

Čak sto mladih umetnika iz Srbije i regiona, predstavilo je svoju viziju neizdrža u sklopu izložbe „Black Box“ koja je bila postavljena širom Savamale, dok su se stotine dizajnera okupili na novoj festivalskoj lokaciji u Dizajn Habu (Travnička 3) u sklopu Balkan Design Expo-a koji je okupio autore i pobedničke radove „Young Balkan Designers“ i „Ghost Project“ konkursa, kao i u okviru Belgrade Behance Campusa i Ktiror, Metalaca, Hookl and Stool kutaka. Dizajn Hab je ujedno okupio i neka od najpriznatijih imena svetske dizajn scene poput Konstantina Grčića, Jana Boelena, Salvatorea La Barbere i studente i profesore za prestižne PolyU akademije iz Hong Konga.

Povezana vest:  Pet razloga da ove zime udomite kućnog ljubimca

U kviru programske celine „Pitanja grada“ u Mikser House-u su se na konferenciji „Uputstva za humani grad“ okupili stručnjaci iz oblasti arhitekture i urbanizma iz Beograda, Beča, Madrida, Tirane, Skoplja.., koji su ponudili konkretne primere modela saradnje između građana i predstavnika vlasti po pitanju gradskih urbanističkih projekata, a kao rezultat konferencije podnesen je predlog nacrta za kreiranje urbanog rešenja za zeleni trougao ispred Mikser House-a, koji je predat na razmatranje predstavnicima grada, napravivši time važan korak u ostvarenju aktivnog dijaloga između građana i Grada.

U skladu sa nastojanjem Miksera da tokom cele godine permanentnim aktivnostima nudi publici bogat kulturni i zabavni sadržaj, završetak Mikser festivala nikako ne označava i kraj kvalitetnog programa. Muzički program Mikser Festivala 2015 je pružio uvid u energiju i atmosferu nove gradske scene i najavio početak Savamalskog kulturnog leta, koje će u Mostarskoj 5 od juna do septembra ponuditi najkvalitetnije kulturne i zabavne sadržaje. Mikser tim se pobrinuo da kroz svoj novi program otvorenu binu na Miksalištu pretvori u inkubator kreativne energije kroz organizovanje brojnih koncerta (KKN, Obojeni Program, Let3..), predstava (Braća (B)luzeri), plesnih večeri, žurki, izložbi i još mnogih sadržaja.

Povezana vest:  Plazma karavan dolazi u vaš grad i donosi veliku letnju Plazma nagradnu igru