grb-Beograda

Ukinuta zabrana prodaje alkohola od 22 sata do šest sati

Skupština grada Beograda odlučila je danas da ukine zabranu prodaje alkoholnih pića, piva i pirotehničkih sredstava od 22 sata do šest ujutru. Odbornici su usvojili izmene odluke o radnom vremenu zanatstva i trgovine u Beogradu, kojima se predviđa brisanje člana 11 te odluke, koji se odnosio na zabranu prodaje alkohola i pirotehnike od 22 sata do šest sati ujutru.
Ta odluka, kako se navodi, stupiće na snagu osam dana od objavljivanja u službenom listu Grada Beograda.
Zamenica gradskog sekretara za privredu Maja Bajagić rekla je da zabrana prodaje alkohola nije dala očekivane rezultate.
Kako je rekla, Unija poslodavaca Srbije iznela je podatak da je u Beogradu promet opao za 30 odsto, a zaposlenost za 9,9 odsto, kao efekat uvođenja zabrane.
-Prema istraživanju Privredne komore Beograda, mera zabrane je imala efekat da je ukinuto je 300 radnih mesta, odnosno da je posao izgubila ‘treća smena’ – rekla je Bajagić obrazlažući odluku.
Kritikujući izmene odluke, odbornik DS Zoran Alimpić rekao je da je zabrana bila nepopularna i kontroverzna mera, koja je izazvala nezadovoljstvo mladih ljudi, ali da postoje ozbiljni razlozi zbog kojih je bila uvedena.
-Ovakve mere se redovno primenjuju u velikim evropskim gradovima – rekao je Alimpić i dodao je u ogromnoj meri bio smanjen broj ljudi kojima je ukazana pomoć zbog alkoholizma u noćnim satima.
-Jasno mi je da je ovo popularna mera, ali mislim da je ovde ključan interes države da zaradi na prodaji alkohola, jer je profit države od prodaje alkoholnih pića veliki – rekao je Alimpić.
Izmenama odluke, predviđeno je i da na Badnji dan, 6. januara, prodavnice prehrambene robe, moraju da rade najmanje od devet do 18 sati, dok za Božić mogu biti zatvorene.
Skupština grada usvojila je danas i Odluku o uređivanju zemljišta i načina i postupku obracuna i plaćanja doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta u okviru ?Beograda na vodi?, kao i Program uređivanja i dodele građevinskog zemljišta za 2016. godinu.
Odbornici su usvojili i Plan detaljne regulacije za područje između ulica Francuske, Cara Dušana, Tadeuša Košćuška i pruge na Dorćolu, kao i Plan detaljne regulacije dela privredno-poslovne zone u Lazarevcu.
Usvojene su i izmene odluke o pravima i uslugama socijalne zaštite i odluke o utvrđivanju kategorija korisnika koji plaćaju subvencionisanu cenu komunalnih usluga.

Povezana vest:  Devet namirnica koje su idealne kad želite nešto za užinu