Višemedijska kolonija u Tršiću 

trsicUdruženje domaćina Tršić, Predrag Mišić i NUG(nepoznata umetnička grupa) iz Beograda organizovali su uz pomoć grada Loznice prvu po redu koloniju u Tršiću koja je okupila 15. etabliranih umetnika mlađe generacije koji se izražavaju u različitim medijima.
Kolonija je trajala 6. Dana, od 2.do7.decembra i pokazala se kao veoma produktivna. 
Osnovni koncept i razlika u odnosu na stereotipne dosadne kolonije je jaka želja da se povežu mladi stvaraoci koji će u prelepoj prirodi svojim delovanjem raditi na konceptu uspostavljanja relacija između kulture i turizma a uz učešće i pomoć lokalnih umetnika i trećeg sektora. 
Vajar Marko Crnobrnja je uradio niz delikatno osmišljenih predloga za suvenire na temu azbuke. Marko je jedan od dobitnika nagrade za idejno rešenje suvenira za paviljon Republike Srbije na izložbi „EXPO 2010” u Šangaju.
Milica Ružičić se odlučila za crteže koji odišu sablasnom atmosferom ogoljenih pejzaža koji odgovaraju atmosferi decembra u Tršiću, dok je Mića Stajčić svojim duhovitim¬ i prepoznatljivim jezikom izvajao mini-skulpturu poznatog kontaraverznog kriminalca.  
trsic_1Srđan Arsić se bavio implementiranjem nepoznatih letećih tela u šumskim predelima pomoću četkice, ulja i platna. 
Ivan Zupanc se oprobao prvi put kao reditelj eksperimentalnog filma. U saradnji sa trupom Kave Kanem koju čine Ana Dubljević,Anđela Stamenković,Veronika Spalajković i Chris Gerard Heyward snimio je priču o mističnom Amerikancu koji se pojavljuje iz šume u rodnom mestu Vuka Karadžića i koji svojim specifičnim jezikom erotske narodne poezije “Crven Ban“ osvaja srca mladih lokalnih devojaka.  
Keramičari Nataša Vasilić, Danka Perović, Hristina Jovičić i Boris Bogdanović
radili su na temu drevne japanske tehnike „raku“ koja podrazumeva oblikovanje i dekorisanje posudne keramike, mahom iz ruke (bez keramičkog kola).
Učesnici su svoj senzibilitet izrazili kroz rad sa više različitih tipova gline, gde je svaki urađeni predmet dekorisan i glaziran na autentičan način, u skladu sa temom radionice.
Takođe kolonija je okupila mlade studentkinje primenjene umetnosti iz Loznice Angelinu Perić, Katarinu Cvetković i Anu Fafulić diplomiranu slikarku koje su se bavile izradom nakita.  
Treba napomenuti da su uslovi za rad bili jako dobri i da su umetnici stvarali u domaćinskoj atmosferi koju je porodica Mišić pružila umetnicima i da je ovoj koloniji u budućnosti potrebna veća pomoć i razumevanje lokalnog stanovništva kako bi se promovisao Tršić kao jedna od značajnijih kulturno turističkih destinacija.

Povezana vest:  ŽVRLJANJE U TREĆOJ DIMENZIJI

Lista učesnika kolonije:

Marko Crnobrnja, Ivan Zupanc, Chris Gerard Heyward, Angelina Perić, Milica Ružičić, Ana Dubljević, Katarina Cvetković, Mića Stajčić, Srđan Arsić, Anđela Stamenković, Hristina Jovičić, Ana Fafulić, Nataša Vasilić, Danka Perović i Boris Bogdanović