Nastupajuće leto trebalo bi da donese rasterećenje za konje koji vuku bečke fijakere. Gradske vlasti u Beču su prethodnih godina već donele niz mera radi rasterećenja životinja koje vuku fijakere, pa su tako fijakerska stajališta postavljena u hladovini, a redukovano je i radno vreme fijakera. Prema rečima Uli Sime, članice gradske vlade za zaštitu životne sredine, konji koji vuku fijakere od ovog leta neće raditi ako temperatura u termometru dostigne 35 podeok, a to je primera radi u 2015. godini bio slučaj tokom 18 dana. Osim toga konji koji vuku fijakere mogu da rade tek svaki drugi dan i to je mera koja stupa na snagu odmah.

Povezana vest:  Serbia Fashion Week se otvara spektakularnom izložbom kolekcije visoke mode inspirisane srpskom vojnom uniformom

Nadalje je redukovan i dnevni rad fijakera, tako da im je dozvoljen rad u periodu od 10 do 21 čas. Fijakeristi će ubuduće pre otpočinjanja svake vožnje biti dužni da provere spremnost konja za vožnju i da podatke o zdravstvenom stanju životinja unose u knjigu vožnji, što će vlasti strogo kontrolisati metodom slučajnog uzorka. U Beču je trenutno registrovano 28 fijakerskih preduzeća koja raspolažu sa 375 konja. Njihov rad strogo je kontrolisan od strane policije, Gradske veterinarske službe i Gradskog sekretarijata za pravno-saobraćajne poslove.

Povezana vest:  Novogodišnja čarolija iz Pariza

PHOTO: Schaub-Walzer / PID